Yabancılar 321 milyon dolarlık daha hisse aldı

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Yurtdışında yerleşiklerin ya da yaygın söylemle yabancıların Türk hisse senetlerine olan ilgisi sürüyor.

11-18 Ocak haftasında 300 milyon dolar kadarı Akbank’ın bedelli sermaye artırımı için getirilen tutardan oluşmak üzere 712 milyon dolarlık hisse senedi alan yabancılar, geçen hafta da alımlarını sürdürdüler. Yabancıların geçen haftaki alımları 321.5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yabancı yatırımcıların yılbaşından 25 Ocak’a kadar olan dönemdeki alımları 1 milyar 65 milyon doları buldu. Üstelik ocak ayının ilk haftasında net çıkış vardı. Yabancılar ilk hafta 83 milyon dolarlık satış yaptıktan sonra alıma geçtiler.

Yabancıların 4 Ocak’tan 25 Ocak’a kadar olan üç haftada gerçekleştirdikleri alımın toplamı 1 milyar 148 milyon dolara ulaştı.

Biraz önce de belirttik, bu tutarda Akbank’ın bedelli sermaye artırımı için getirilen döviz de var. Önceki hafta gerçekleşen 712 milyon dolarlık yabancı alımında Akbank için getirilen tutarın 500 milyon dolar civarında bir yer tuttuğu görüşü ifade edilmişti. Ancak gerçek tutar daha düşük.

Akbank sermayesini 1.2 milyar lira artırmış, ancak 1 lira nominal bedelli hissede rüçhan hakkını 2.5 liradan kullandırmış, böylece toplam sermaye artışı 3 milyar liraya denk gelmişti. Bu 3 milyar liranın döviz karşılığı, o günkü kur üstünden yaklaşık 550 milyon dolardı. Yine o gün itibarıyla Akbank’ta yabancı payı yaklaşık yüzde 60 düzeyindeydi, dolayısıyla yabancılar hiç fire vermeksizin sermaye artırımına katılmış olsalar bile 550 milyon dolarda 329 milyon dolar pay almışlardı.

Dolayısıyla geçen haftaki 712 milyon dolarda Akbank önemli bir etken oldu, ama ileri sürüldüğü gibi 500 milyon dolar civarında değil, 330 milyon dolar civarında...

DİBS’ten çıkış sürüyor

Yabancı yatırımcılar hisse senedine ilgi gösterir ve alımlarını sürdürürken devlet iç borçlanma senedinden çıkmaya devam ediyorlar.

Merkez Bankası verilerine göre yabancılar iç borçlanma senedinde bu yılın tüm haftalarında net çıkış sergilediler.

Yılbaşından 25 Ocak gününe kadar geçen süredeki net çıkış 435 milyon doları buldu. Hisse senedindeki giriş ve devlet iç borçlanma senedindeki çıkışın net bakiyesi böylece 630 milyon dolar olarak gerçekleşti.

31 Mart’a kadar böyle

Öyle anlaşılıyor ki küçük dalgalanmalar yaşansa da şubat ve mart aylarını da ocak ayındaki gibi geçireceğiz. Belki devlet iç borçlanma senedinde satışlar hız keser ve az da olsa alış yönünde bir değişiklik gözlenebilir.

Hisse senedinde ise mevcut fiyat düzeyi alımı şimdilik cazip kılıyor. Kuşkusuz bir süre sonra fiyatlar biraz daha arttığında kar satışları gelecektir. Ama satışların ne zaman geleceğini tahmin etmek bizim işimiz değil.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar