Yabancılar iki ay sonra DİBS aldı

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Yurtdışında yerleşikler ya da kısaca yabancı yatırımcılar tam iki aylık bir aradan sonra devlet iç borçlanma senedinde net alım gerçekleştirdi.

Merkez Bankası verilerine göre, 17-24 Mayıs haftasında yabancı yatırımcılar devlet iç borçlanma senedinde net 51 milyon dolarlık alım yaptı.

Yabancı yatırımcılar son olarak 15-22 Mart haftasında 102.2 milyon dolarlık iç borçlanma senedi almıştı.

Yabancılar, 22 Mart’tan 17 Mayıs’a kadar geçen sekiz hafta boyunca net satıcı konumda oldu. Bu dönemdeki net satış 1 milyar 864.3 milyon doları buldu.

Yabancı yatırımcıların alım satımlarına ilişkin verileri kullanırken “net” vurgusuna özellikle yer veriyoruz. Çünkü herhangi bir hafta gerçekleşen işlemin toplamı net hareketi gösteriyor. Örneğin geçen hafta 51 milyon dolar olan alım, belki de 100 milyon dolarlık alım ve 49 milyon dolarlık satımın bir sonucudur. Bu detayı bilemeyiz. Yabancılar her iki yönde de, yani alış ve satış yönünde işlem yapıyor. Biz ise net tutarı görüyoruz.

Dolayısıyla yabancı yatırımcının net anlamda hep satış gerçekleştirdiği sekiz haftalık dönem boyunca hiç alım yapılmadığını düşünmek doğru değil. Bu sekiz haftada satış, alıştan 1 milyar 864.3 milyon dolar daha fazla olmuş.

Hisse senedinde satış

Yabancı yatırımcılar geçen hafta içinde hisse senedinde ise 96 milyon dolarlık net satış yaptı. Yabancıların hisse senedindeki net satışı üç haftadır devam ediyor.

Geçen hafta devlet iç borçlanma senedindeki 51 milyon dolarlık net alışa rağmen hisse senedindeki 96 milyon dolarlık net satış sonucu yabancılar toplamda 45 milyon dolarlık net satış yapmış oldu.

Beş ayda 2.1 milyar dolar

Yabancı yatırımcılar yılbaşından 24 Mayıs’a kadar olan yaklaşık beş aylık dönemde net 595 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Bu dönemde devlet iç borçlanma senedinden ise net 2 milyar 652 milyon dolarlık çıkış gerçekleşti.

Böylece yabancı yatırımcıların hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedindeki toplam satışları net 2 milyar 57 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Aylardır seçimle yatıp seçimle kalktığımız dikkate alınırsa beş aydaki net satışın bu düzeyde kalması aslında sevindirici bir gelişme olarak bile görülebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar