Yaşanan iç savaşta her bir Suriyelinin ömründen 20 yıl gitti

Özcan KADIOĞLU
Özcan KADIOĞLU RAKAMLARIN DİLİ ozcankadioglu@hotmail.com

2011 yılında başlayan iç savaş sonucunda geriye baktığımızda yıkılmış bir ülke 21.9 milyonluk nüfusun 350 bini canından olmuş, 100 binlerce insan sakat kalmış, 7 milyon insan yerinden olmuş, 4.2 milyon kişi başka ülkelere sığınmak zorunda kalmış, 13 milyon insan yardıma muhtaç duruma düşmüş, Avrupa ya giden mültecilerin yaklaşık %53'ünü Suriyeliler oluşturmaktadır. 2013 yılında dünya da en fazla terör eylemi olan 5. Ülke olarak kayıtlara geçmiştir.2013 yılında terör eylemlerinde %71'lik bir artış meydana gelmiştir.

IŞID ve iç savaş sonucu Suriye halkı memleketlerini terk ederek adeta diğer ülkelere sığınmacı veya mülteci olarak göç ettiler, bunların bir kısmı Avrupa ülkelerine gidebilmek için binmiş oldukları botlar Ege ve Akdeniz de batarak eşleri, çocukları, kendileri canlarından oldu bir kısmının cansız bedenleri sahile vururken bir kısmının cansız bedenlerine bile ulaşılamadı. Dünya ve özellikle Avrupa geçte olsa adeta Suriye deki iç savaştan dolayı kapılarına dayanan sığınmacılar yüzünden ciddi anlamda tehlike altında olduğunu fark etti. Bunun üzerine Paris’te geçen ay yapılan saldırıda yaklaşık 130 kişinin öldürülmesi bardağı taşıran son damla oldu.

NATO’ya bağlı ülkeler Suriye’deki savaşa taraf olmaya başlayınca, Rusya ve İran yıllardır desteklediği Suriye rejiminin tam yanında yer alarak operasyonlara başladı adeta 3. Dünya Savaşı senaryoları anlatılmaya başlandı.

Kendi ilgi alanım olan ekonomi anlamında Suriye de ne oldu birde bu açıdan olayları inceleyelim. Türkiye Hafız Esat öldükten sonra oğlu Beşer Esad ile iyi komşuluk ilişkileri kurarak adeta Türkiye ve Suriye arasındaki sınır kaldırıldı. Nüfus cüzdanı ile insanlar karşılıklı olarak iki ülke arasında gidip gelebiliyorlardı. Ortak bakanlar kurulu toplanıp, Suriye’nin en gözde takımı ile Fenerbahçe futbol maçı bile yapılmıştı, nerede ise Suriye’deki takımlar futbol süper’liğine alınmaya başlanacaktı.

2010 yılında Türkiye ile Suriye arasında ticaret hacmi 2.5 milyar dolara çıkmıştı.2014 yılı resmi verilerine göre 1.92 milyar dolarlık bir ticaret hacmi gözüküyor. Şu an ticaret tamamen ulusal hükümetler yerine yerel kişiler tarafından sınır ticareti ile yapılmaktadır. 2003-2010 yılları arasında Türkiye’nin dünyaya yapmış olduğu ihracat 2.4 kat artarken Suriye’ye olan ihracatı 4 kat artış sağlamıştır.

En çok ithalat yaptığı 5 ülke içinde Türkiye birinci sırada yer almakta idi.

Suriye’ye Resmi olarak yurt dışından giren her 10 liralık malın 1 liralık kısmı Türkiye’den gönderiliyordu. 

Suriye’nin ise en çok ihracat yaptığı ülkeler içinde Türkiye dördüncü sırada yer almakta idi.

Savaş sonucunda yaşanan yıkım üzerine Suriye’de yaşayan ve göç eden kardeşlerimizin bir kısmına evlerimizi açtık, yemeğimizi, eşyalarımızı paylaştık, TOBB önderliğinde Ankara Ticaret Odası ve diğer odalar vesilesi ile yardım kampanyaları düzenledik.

Sınırımızda düşürdüğümüz Rus uçağı ile başlayan sıkıntılar ile bizimde bir takım insanlarımız ve firmalarımız şimdiden ekonomik ve sosyal anlamda sıkıntılar yaşamaya başlamış, yaşanan olaylardan çok büyük dersler çıkarmamız gerekmektedir.

324324242-b.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar