Yeni altın= Kadın

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Arya Kadın Yatırım Platformu tarafından düzenlenen Arya Retreat 2017'de geçtiğimiz haftasonu Türkiye'nin yatırımcı ve girişimci kadınları bir araya geldi.

İki gün boyunca dinlediğimiz girişimci kadınların hikayeleri; yaratıcılık, yenilikçilik, cesaret, azim, dayanışma, kızkardeşlik adına Türkiye'de çok önemli işlerin yapıldığını ortaya koyar nitelikteydi.

Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Serter, "Yeni yatırım alanı kadın olmalı. Kadın, benim için ‘yeni altın' anlamına geliyor. Kadınlara yatırım yapmak, girişimci kadınların finansmana ulaşımını sağlamak ve kadınlar arasında iş birliği zekasını geliştirmek çok önemli" diyor.

Sürdürülebilir kalkınma kadının işgücüne girmesinden geçiyor. İşte Arya da, bu hedef kapsamında yatırımcı ve girişimci kadınları bir araya getiriyor. Ahu Serter'in "tatlı tesadüfl eri sistematikleştirmek" olarak tanımladığı ağlar kuruyor. Kadınlar bu ağlarda birbirlerini tanıyorlar, yatırım yapıyorlar, yatırım alıyorlar, "iş birliği zekası" geliştiriyorlar, güvendikleri insanlarla çalışmayı öğreniyorlar. Yani herkes kazanıyor. "İş birliği zekası kadınların güçlenmesi için çok önemli. Bizim 40'lı yaşlarda farkettiğimizi, gençler 20'li yaşlarda farkederlerse, zaman kaybetmezler. Bu yüzden, ‘öğren, değiştir, ortak çalış, paylaş, cesaret et, başlamaktan korkma' diyoruz" diye ekliyor Serter.

Bu sene gerçekleşen organizasyonda hem Arya'dan yatırım almış olan, hem de yatırım bekleyen projelerle tanıştık ve bu projelerin cesur yaratıcılarını dinledik.

Öncelikle yatırım almış projelerden kısaca bahsetmek isterim:

- Tututukum, Tuğba Kuzdere tarafından 2014 yılında kurulan bir moda markası. Özel tasarım şal ve fularları online ve offl ine satış kanallarından müşterisi ile buluşturuyor. Tuğba Kuzdere, kendi markasını kurmadan önce İtalya'da Costume National, Ugo Cacciatori ve Lamodaist gibi markalarda çalışmış.

- Surgitate, gerçeğe en yakın yapay doku ve organ modelleri sayesinde cerrahların ve tıp öğrencilerinin pratik yapmasına imkan sunan bir platform. Medikal eğitimlerde kullanılmak üzere gerçekçi sentetik doku ve organ modelleri üretiyor. Dr. Özge Akbulut tarafından kurulan Surgitate, cerrahi eğitimde kaliteyi yükseltmeyi hedefl iyor.

- Bardabas, anne babaların çocuklarıyla kaliteli zaman geçirebilmesi için gerekli bütün malzemelerin içerisinde hazır olarak evinize geldiği, online abonelik sistemi ile çalışan bir aktivite kutusu. Saba Bener tarafından kurulan Bardabas, dünyada hızla gelişen "yavaş oyuncak" akımının bir parçası. 0-2 yaş aralığından başlamak üzere 10 yaşa kadar çocuklar için aktiviteler içeren kutular, uzman psikiyatrist, pedagog ve profesörler tarafından hazırlanıyor.

- Uplifers, kişisel gelişim, psikoloji, sağlık, spor, cinsellik, moda ve gezi önerileriyle Türkiye'nin ilk well being temalı internet sitesi. Eda Günay tarafından kurulan Uplifers, "İyi hisset, iyi yaşa!" diyor. Özellikle beyaz yaka okuyucuları ile düzenli olarak yazı ve video içeriği paylaşan site, aynı zamanda Türkiye'de üretim yapan, küçük ve orta ölçekli sağlıklı yaşam firmalarına yer vererek sektörün büyümesine yardımcı olmayı hedefl iyor.

- Yağız ve Aslı İzgul tarafından kurulan Hecha, dökme demir tencere, tava ve mutfak gereçleri markası. Ahu Serter, İspanyolcada "Mükemmel pişirilmiş" anlamına gelen Hecha markası ile, "Züccaciye'yi yeniden canlandıralım" diyor.

Yeni projeler

Gelelim yatırım bekleyen yeni projelere;

- Tutumlu Anne, annelerin ikinci el bebek ve çocuk ürünlerini alıp satabilecekleri online B2B bir pazar yeri. Özden Pusat, "Anneden anneye iyi kullanılmış ürünler" sloganıyla ikinci el ürünleri yeni kullanıcılarıyla buluşturuyor.

- Nilüfer Gürtekin Yalçınkaya tarafından kurulan Lobby Reklam, fi ziksel ve dijital fi kirleri harmanlayarak markalara yaratıcı fi kirler ve çözümler sunan bir hizmet reklam ajansı. 15 farklı mecrada, 750 binin üzerinde erişim kapasitesine sahip olan Lobby Reklam, markalar için hedef kitle odaklı alternatif indoor mecralar sunuyor.

- KaraKarga Moda, Türk erkek giyim profilini tanımlama idealiyle kurulmuş bir marka. Dünyada İngiliz ve İtalyan erkek giyiminden bahsedelirken, neden Türk erkek giyiminden bahsedilemiyor sorusunu sorup, buna cevap arayan markanın kurucusu Hatice Gökçe ve Zehra Zülfi kar.

- LifePinner, dünyada gezip gördüğümüz şehirleri harita üzerinde işaretlememizi sağlayan bir mobil uygulama. Aslı Caner tarafından kurulan LifePinner, ücretsiz kullanılan bir uygulama. Bunun yanı sıra, kullanıcıların listesine eklediği içeriklere göre çeşitli fırsatlar da sunuyor.

- SBS Bilimsel Bio Çözümleri (BEEO), yüzde yüz doğal arı ürünleri ile bağışıklığı artırıp antibiyotik alımını azaltmak üzere özellikle propolis isimli özel bir arı ürünü üzerine çalışıyor. Aslı Elif Tanuğur tarafından kurulan marka, aynı zamanda arıcıları da destekliyor.

Günün sözü

Bence birinci şart doğru yerde doğru insan. Tüm kültürlerle kaynaşabilmek, düşünce olarak kendi rahat bölgelerinin dışında da başarı sağlayabilmek; farklı insanlarla, davranışlarla, inançlarla ilişki kurabilmek ve farklı tecrübeleri denemek. İşte küresel liderlik bu".

Ümran Beba PepsiCo İnsan Kaynakları Yönetim Hizmetleri ve Operasyon Başkanı

Kadın işgücü artarsa, İtalya ile aramızda fark kalmaz

Arya Retreat 2017'nin bu seneki konuşmacıları arasında, GE CEO'su Canan Özsoy vardı. Özsoy, "Her 100 girişimcinin sadece 7 tanesi kadın" diyerek başladı sözlerine.Girişimin dört temel unsura dayandığını söyledi: Yeni fikir; bu fikre karşılık gelen bir ihtiyaç; ürün; ve fikri sürdürülebilir bir işe çevirmek.

Canan Özsoy, Türkiye'nin ilk kadın satış ve pazarlama müdürü olmayı başaran bir kadın. Hem de, Fransa'da bile kadın-erkek ayrımcılığının çok yüksek olduğu bir dönemde.

Özsoy, daha önce yapmış olduğumuz bir söyleşide, "Çalışma yaşındaki kadınların sadece yüzde 25'i iş hayatında. Türkiye 2023 hedefine tek ayakla koşuyor. 21. yüzyıl kadınların ve gençlerin yüzyılı olacak" demişti. Yenilikçiliğe, yeni fikirlerin desteklenmesine inanan Özsoy, "General Electric 200 yıllık başarısını yeni şeyler üretmeye borçlu" diye eklemişti.

Özsoy, GE için "125 yıllık bir start-up gibiyiz" diyor. Kendisi de, 50 yaşında Sabancı Üniversitesi'nde Enerji eğitimi alacak kadar, "yenilenmeyi" savunan bir kadın. "Sınıf arkadaşlarım 26 yaşındaydı. Hatta diploma töreni sırasında, diplomamı elinden aldığım Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı bile şaşırıp, diplamamı açtı ve baktı" diyor Canan Özsoy.

Özsoy'un özellikle altını çizdiği konu ise, kadınların çalışma hayatına katılımını artırmak. "Kadınların istihdamdaki payını yüzde 30 oranında artırırsak, Türkiye dünyanın en büyük 11. ekonomisi olabilir. Yani İtalya ile aynı seviyeye geliriz" diyor. Canan Özsoy'un mesajları net:

- Okuduğunuz herşeyi silip, baştan yazabilirsiniz.

- Doğru zamanı, doğru ortağı ve sizin için doğru işi bulun.

- Erkek girişimci, kadın girişimci ayrımı yoktur. Herkes aynı yolda ilerliyor.

- Daha fazla çalışan, üreten kadına ihtiyacımız var.

- İşsizlik bir kader değil, yanlış politikaların sonucu.

- Geleceğin sektörü tarım olacak. Tarımda çok daha farklı işlere ihtiyaç duyulacak.

- Teknoloji işsizlik yaratmayacak, ama istihdamı değiştirecek. Yok olan işler, başka işlere evrilecek. Bu bir dönüşüm. Mavi yaka ve beyaz yakanın yerine, "Yeni yaka" lılar gelecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar