Yeni çağın hikayesini genç ve cesur girişimciler yazacak

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Türkiye nüfusunun yüzde 50’sini gençler oluşturuyor. Üniversite öğrencilerinin yüzde 20’si, mezun olduktan sonra kendi işini kurmak istiyor.

"Her bir genç binlerce fikirden daha değerli" diyen Türkiye Girişimcilik Vakfı (Girvak), “Farkınız özgürlüğünüz, cesaretiniz girişiminiz olsun” felsefesi ile Türkiye’nin üreten ve değer yaratan ülke olma yolundaki dönüşümünü, girişimcilik ile hızlandırmak için çalışıyor. Amacı, gençler arasında girişimciliğin gerçek bir kariyer seçeneği haline gelmesini sağlamak. Çünkü değişimin anahtarı gençler ve dünyanın daha iyi bir yer olması için onların yeni ve umut dolu bakış açılarına ihtiyacımız var.

Girvak kapsamında hayata geçirilen Fellow Programı da, işte bu yeni umut dolu bakış açılarına ulaşmayı hedefliyor. Programın hedefi girişimci genç liderleri desteklemek ve daha iyi bir dünya için değişimi yaratacak bu genç insanlara yatırım yapmak.

Program çerçevesinde gençlerin girişimcilik potansiyelleri bilimsel bir seçim sistemi ile ölçülüyor ve gençler kendilerine ilham verecek doğru bir network ile bir araya getiriliyor. Girvak Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra Fellow Programı’na bu sene tam 112 bin başvuru aldıklarını söylüyor. 62 farklı üniversiteden yapılan başvurular sonucunda, 110 erkek, 110 kız öğrenci programa dahil olmuş durumda.

Topluma geri vermek

Derneğin ön plana çıkardığı bir diğer konu da girişimciliğin, toplumdan beslenerek büyüyen, ancak topluma aynı oranda geri verdiğinde yaygınlaşan bir olgu olduğu. Girvak Genel Müdürü Mehru Aygül, bu nedenle ekosistemlerin büyümesi ve gençlerin girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak görmesi için en önemli etkenin Giveback, yani “Topluma Geri Vermek” olduğunu ifade ediyor. “Biz kapı açıyoruz, onlar kapıdan geçip fark yaratıyorlar. Asıl biz onlardan ilham alıyoruz” diyen Aygül’den; Girvak’ın 3 yılda 3.5 milyon gence ulaştığını; girişimciliğin her ne kadar “erkek egemen” bir sektör olarak görünse de, kadın girişimcilerin sayısının hızla artığını; Fellow Programı’na katılmış olan gençlerin kurduğu 55 girişimin ilk yatırımlarını alıp, istihdam yaratmaya başladıklarını; hatta Girişimcilik Vakfı fellowlarından biri olan ve akıllı atık toplama hizmeti veren Evreka’nın 1 milyon dolar üzerinde yatırım aldığını öğreniyoruz. Gençler, yeni çağın hikayelerini yazıyorlar, daha iyi daha umut dolu bir dünyanın temellerini atıyorlar. Bugün onlara cesaret ve ilham verenlerden aldıklarını, yarın topluma geri vermeye hazırlanıyorlar. Bu süreçte hayal kurmaktan ve hayallerinin gerşekleşmesi için cesaret göstermekten vazgeçmemeleri gerekiyor.

Hayal kur, ilham ver

Uzaya çıkan ilk kadın uzay kaşifi, XPrize Foundation CEO’su Anoushes Ansari'nin hikayesi, aslında "vazgeçmemenin" hikayesi.

Girvak'ın, Turkcell Arıkovanı ve Google Türkiye'nin desteği ile düzenlediği ‘Giveback Gala’sında dinlediğimiz Ansari ile 2016 yılında bir söyleşi yapma fırsatım olmuştu. Turkcell tarafından düzenlenen Teknoloji Zirvesi’nde “Uzay Yolcusu Kalmasın!” başlıklı bir konuşma yapmak için Türkiye’ye gelmiş olan Ansari, hayatının ilkesi haline getirdiği sözün Gandhi’ye ait olduğunu söylemişti: “Dünyayı değiştirmek istiyorsan, ilk önce kendinden başla”.

Anousheh Ansari İran asıllı bir göçmen. Küçüklüğünde gökyüzüne bakıp hayaller kuran, büyüdüğünde ise hayallerinin peşini bırakmayıp 2006 yılında uzaya giden ilk sivil kadın. İran’da gerçekleşen İslam devriminin ardından 1984 yılında henüz 17 yaşındayken ailesi ile birlikte ABD’ye göç eden Ansari, 40. doğum gününü kutladığı 2006 yılında Rus yapımı Soyuz roketiyle uzaya gitmek için tam 20 milyon dolar ödemiş. Ansari’nin 11 günlük uzay yolculuğunu ifade ettiği sözler ise gerçekten etkileyici: “Uzayda hayatımı değiştiren 11 gün yaşadım. Orada olmak, hayata bakışınızı değiştiriyor; önceliklerinizi yeninden belirlemenize yol açıyor. Uzaydan dünyaya baktığınızda haritada çizilen sınırların olmadığını görüyorsunuz. Tüm dünya sizin aileniz oluyor. Uzaya gittikten sonra yaptığım her işte dünyayı nasıl değiştiririm diye soruyorum kendime.”

Ekim 2018’de, insanlığın önündeki en büyük zorluklara çözüm üretecek yarışmalar tasarlayan XPrize’ın CEO’luğuna atanan Ansari, bu konuma gelmeden çok önce, XPrize’ın düzenlediği ilk yarışmanın sponsoru olmuş ve dünyayı uzaydan herkesin görebilmesi için, “tekrar kullanılabilen uzay aracını” icat edene 10 milyon dolar ödül vereceğini açıklamıştı. Ansari, bugün de dünyayı değiştirmek için hayal kurmaya ve ilham vermeye devam ediyor.

Geleneksel girişimciye 50 bin, 'cesur' girişimciye 360 bin TL’ye kadar destek

“Girişimci gençlerin farklı bir katma değer yaratacağına inanıyoruz” diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yorumları şöyle: “Türkiye Uzay Ajansı’nı kurduk. Havacılık ve uzay teknolojilerinde önemli adımlar atmayı ve önemli bir ekonomik değer yaratmayı hedefl iyoruz. Anousheh Ansari’nin girişimi gibi, uzay sanayinin ticarileşmesi çok önemli. Yüksek katma değerli ekonomiye geçişte, girişimcilik etkili bir rol üstlenecek. 54 ilde 84 teknopark kurduk. 530 milyon TL’lik doğrudan destek sağladık. Ekosistemin gelişmesi için girişimcilere yüzde 50 kira indirimi uyguluyoruz; kamu odaklı projelere yüzde 70 destek sağlıyoruz. Geleneksel girişimcilere 50 bin TL; teknoloji alanında yatırım yapacak cesur girişimcilere 360 bin TL’ye kadar destek veriyoruz.”

Teknoloji bir araç

Anoushes Ansari, teknolojiyi araç olarak görüyor. “Hayal kurun ve ilham verin” diyor. Teknolojinin, insanların büyük sorunları çözme yeteneğini demokratikleştirdiğini söylüyor. Özellikle de kadınların teknoloji tasarımının erken aşamalarında olmalarının, dünyayı daha iyi bir yere dönüştüreceğine inanıyor. Ansari aynı zamanda, fen bilimleri eğitiminde yaratıcılığı ve uygulamayı arttırmayı hedefleyen STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) programının dünyadaki en büyük destekçilerinden biri...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar