Yeni yıl ne getirsin?

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Kendime yeni bir dilek ifadesi yarattım ve yeni yıl ve yaş kutlamalarında bunu kullanmaya başladım. Burada da onu yineleyeceğim ve yeni yılımız “Sağlıklı, mutlu ve cüzdanlarımız butlu olsun" diyorum.

İhracatçı dostlarımıza naçizane bazı tavsiyelerde bulunmak isterim. Zira, ne yazık ki birçok ihracatçımız önemli konuları önemsemeden iş yapıyorlar. Ne zaman iş sarpa sarıyor, işte o zaman feryatlar yükseliyor ve günah keçisi aranmaya başlanıyor. Oysaki işler baştan kurala göre yapılsa, adımlarımızı tedbirle atsak ve sorunlarla karşılaşmamak için oyun oynanması gerektiği gibi oynansa, sıkıntılar ya hiç yaşanmayacak ya da üstesinden gelinebilecek gibi olacak.

- İhracat yalnız FOB ve CIF teslim şekillerinden ibaret değildir. Tam tamına onbir adet teslim şekli vardır ve bunlar sadece kitapta yazılan metin gibi durmazlar. Yanlış uygulandıklarında ve gerçek yaşamda ihracatçılarımıza ciddi kâbuslar yaşatabilirler.

- Ödeme şekilleri bize işimizde destek de köstek de olabilir. Akıllı seçilen ve tedbirle yönetilen ödeme şekli, rekabet gücümüzü arttırabileceği gibi bizim finansman kaynağımız bile olabilir. Amma kulaktan dolma bilgiyle hareket edip, akreditife bilinçsizce yaslanarak parasını da malını da kaybeden ihracatçılar var dersem hiç abartmadığımı biliniz. Vesaik mukabili ihracat yaparak aynı akıbete uğrayanların sayısı hiç de az değildir. Ödeme şekilleri tek başına değil karışık olarak da kullanılabilir unutmayınız. Önemli olan, ayrıntıları gözden kaçırmamaktır. İhracatta güvence sağlanmamış açık hesap işletmeyi batırabilir.

- Rekabet sadece fiyatla olmaz. Yine kendi özdeyişlerimden birini söyleyeceğim “Fiyatla rekabet, sonu felaket.” Her ucuzun daha bir ucuzu her zaman bulunabilir. Maliyetinizi veya kâr marjınızı düşürmeden malınızı nasıl ucuzlatacaksınız? Unutmayalım ki iyinin fiyatı çok düşük olamaz. Her kötü malın da kör bir alıcısı vardır.

- Bilgi artık en önemli unsur olmak yolunda hız rekorları kırıyor. Onun da bir maliyeti vardır ve olacaktır. Bilginin bedelini ödemekten kaçınanların, ileride ödeyecekleri başka ciddi bedeller olacaktır. Var olan bilgilerimizin geçerliliği ve güncelliği denetlenmez ise ileride başımıza ciddi dertler açabilir. Belirli sürelerle, her konudaki bilgi güncellenmelerini denetletmek ve bunları kullanan kişilerin güncel bilgilere sahip olmalarını sağlamak gerekir. Bilgi güvenliğini de unutmamalıyız.

- İhracat için sadece yabancı dil gerekir fikri bu diyardan göçeli çok oldu. Pazarlarla iletişimi, pazar araştırmasını, sözleşme yapmayı, uygun teklif hazırlamayı, sattığı ürünün inceliklerini v.b. birçok konuyu bilmeyen satıcı, alıcının şartlarına mahkûm olur.

- İhracata çok destek var. Geç de olsa ödeniyorlar. Yeter ki başvuru dosyanız eksik olmasın. Boşuna çantacılara para kaptırmayın.

2018 yılında bilginiz güncel, pazarınız çok, kârınız bol olsun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019