Yeni Zafer Gazozları cam şişe bekliyor

Funda AKKOYUN
Funda AKKOYUN DENİZLİ'DEN funda.akkoyun@dunya.com

 

Geçmişi 1930'lara dayanan , içtiğinizde gazoz anlayışınızı değiştiren bir marka Yeni Zafer Gazozu.

Özellikle sıcak mevsimlerde ziyaret ettiğimiz firmalarda, ikram edildiğinde  içimizi ferahlatan tadın adıdır Yeni Zafer Gazozları. Bu nedenle Denizli' de gazoz içer misiniz? Sorusu yerine, Zafer içer misiniz? Sorusu yöneltilir. Gazoz denince akla gelen ilk şeydir.
Geçtiğimiz günlere Yeni Zafer gazozları'nın cam şişe sorunu olduğunu öğrendim ve firma sahibi Cahit Özdemir'i ziyaret ettim. Yurtiçinden Cam şişe bulamadıkları için şu günlerde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını anlatıyor Cahit Bey. Her yıl bu sorunun yaşandığını fakat bu yıl had safhada olduğunu vurguluyor. İrtibatta olduğu diğer firmaların da bu sıkıntıyı yaşadığını anlatıyor. Anadolu Cam'ın üretiminin şu an Türkiye'deki talebe cevap veremediğini ifade ediyor. Müşterilerine o kadar değer veriyor ki onlara karşı gazozumuz yok dememek için yurtdışından  yüzde 60 daha pahalı cam şişe ithal ettiklerini, üretimlerinin aksadığını bunun da cirolarını olumsuz etkilediğini söylüyor. İthal şişe fiyatları yüzünden şu anda neredeyse zararına mal sattıklarını dile getiren Özdemir, "Ülkemizin önde gelen ailelerinin cam şişe sektörüne yatırım yapmaları ile bu sorunun aşılacağını düşünüyorum. Çünkü bu sorun hep var. Bu yıl bunu iyice hissettik. Artan bu talep karşısında yatırımlar yapılmazsa öz sermayesi güçlü olmayan KOBİ'ler  için her geçen yıl daha da zorlaşabilir" diyor.

Konu hakkında şirketin genç CFO'su Alper Cemal Ekiz'e yöneliyoruz. Alper Bey de içinde bulundukları durumu farklı bakış açısı şu şekilde değerlendiriyor: "Firmamız öncelikle sözleşme yaptığı market zincirlerinin siparişlerine karşılık veremedi. Bu da şirketimizi yaptığımız sözleşme hükümleri bakımından ceza-i müeyyidelerle karşı karşıya bırakabilecek bir durum. Anadolu Cam AŞ üst düzey yöneticileri tarafından oluşabilecek bu sıkıntı önceden öngörülebilseydi,  firmamız uyarılsaydı geçmişteki satış rakamlarımız ve tecrübemiz ile tahmini satışlarımız oluşturulur ve şişe stoklama yöntemi ile bu sıkıntıyı en hafif şekilde atlatabilirdik: Ancak böyle bir süreç yaşamadık.  Yurtiçinde talebimiz olduğu tarihlerde 200 ml cam şişe üreten başka bir üretici firma bulamadığımız için mecburen yurtdışına yönelmek zorunda kaldık. Tahmin ediyorum ki sektördeki birçok firmada bizim gibi bir çözüm yolu izlemiştir."

Alper Cemal Ekiz'in dikkat çektiği bir başka konu da  ekonomimizin cari açık problemi ile mücadele ettiği şu sıralarda  Yeni Zafer Gazozları gibi birçok firmanın  da yurtdışından  çok daha maliyetli şekilde şişe ithal etmek zorunda bırakılması. 

Alper Cemal Ekiz, her geçen yıl artan şişe talepleri karşısında üretici firmanın piyasayı iyi analiz etmesini beklediklerini vurgulayarak, gelecek yıllardaki talep tahminleri doğrultusunda gerekli yatırımlar yapılarak şişe sorunlarının bir an önce çözülmesini istiyoır. Bizden Anadolu Cam'a duyurması!

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Denizli sanayicileri 26 Temmuz 2016
Lütfen hayal edin! 13 Ağustos 2014