Yerel seçimlerde adaylar

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Sohbetimize katılan okurlarımız, siyasetle pek ilgilenmediğimizi ve hatta biraz da uzak durmaya çalıştığımızı bilirler. Ancak konu ihracat olunca, gözümüz ve kulağımız her yerde olsun, ihracatla ilgili söylemlere ve yurt sathında özellikle uygulamalarda etkili olabileceklerin kişilerin söylemlerine kulak verelim istiyorum.

Bu çerçeveden olmak üzere, önümüzdeki yerel seçimler için söylenenleri, erişebildiğim ölçüde internet ve medya üzerinden kavramaya çalıştım.

Söylemlerin ağırlıklı olarak, kişisel temelde yoğunlaşan hizmet vaatleriyle dolu olduğunu gözlemledim. İşin doğrusu, yıllardır bunun böyle yapıldığını hepimiz gördük ve biliyoruz. Doğal olarak tüm vatandaşları ilgilendirecek söylemleri öne çıkartıyorlar amma daha sonra iş ekonomiye gelince, ihracatı olmazsa olmaz bir şey diye söylemlerin tepe noktasına koyuyorlar.

Oysa ki yerel yönetimlerin, yerel kalkınma için anahtar olduğunu, bulundukları yöreler için alacakları kararlar ile yerelde kalkınmanın önünün açılmasına olanak sağlayacaklarını ifade etmemek bence çok yanlış olur. İşte bu açıdan baktığımızda meral ettiğim nokta, neden belediye başkan adayları kendi yörelerinde yerel kalkınmanın hızlandırıcısı olabilecek ihracat hakkında bir iki söz söylemiyorlar.

Batıdaki örneklere baktığımızda yerel yönetimlerin, kendi yörelerine yatırım çekmek ve ekonomik kalkınmaya ivme kazandırmak için oldukça yoğun çalışma yaptıklarını görüyoruz. Ülkelerin yerel yönetim uygulama farklılıklarını ve bu konuda mevcut yasaların farklılıklarının da oynayabileceği rolü unutmamak gerekir. Kuşkusuz burada ayrıca, yerel yönetimlerin önünü kesebilecek merkezi yönetim uygulamalarının olmaması gerektiğini de vurgulamak zorundayız. Ancak olaylar ne olursa olsun, yerel yönetim liderlerinin ki rahatlıkla bunlar çoğunlukla belediye başkanlarıdır diyebiliriz, yapabilecekleri tamamen merkezi yönetimlerin tutumlarına bağlı değildir.

İnsanın aklını sıçratacak fiyatlarda alınan arabalarla dolaşan, yönetime geldikten sonra belediyeleri ailelerinin arpa ambarına çeviren, belediyelerin yapması gereken işlerin ihalelerini ya parti yandaşlarına ya da kişisel ilişkilerinin olduğu şirketlere veren başkanları hep duyduk, gördük ve yapılanları üzülerek seyrettik.

Bunun dışında yerel üretim imkânlarını yerel halkın menfaati için kullanarak o yörede yaşayanlara, var olandan daha güçlü bir ekonomi yaratan, şeffaf yönetim tarzını benimseyip kendi yöre halkına açık gönülle hesap veren az sayıda da olsa başkanlar olmadı mı?
Yerel yönetim adaylarına ve parti yöneticilerine söylemek istediğim bir şey var. Türkiye yerel yönetim çevrelerini birer parçalı bilmece (puzzle) gibi ve her birinin üzerinde bir değer olduğunu düşünün lütfen. Bu yerel değerlerin yükseltilmesi, siz yerel yöneticilerin yapacağı çalışmalara çok bağlıdır. Bu değerler ne kadar yükselirse, bu parçaların bir araya gelip oluşturduğu Türkiye de sizlerin oluşturabileceği en yüksek değeri yakalayacaktır.

Her şeyi merkezi yönetimden beklemeyiniz lütfen.

Kendi yapabileceklerinizi ailenizi, cebinizi ve yandaşınızı düşünmeden yaparsanız, sizin o koltuğa yapışmanıza gerek kalmaz çünkü yaptıklarınızı tekrar yapmanız için o koltuk sizi bırakmaz.
İhracatı, sadece ekonomi için konuşurken parlak söylemler için kullanmayın.

Seçildiğiniz yörelerde bunu nasıl sağlayabilirsiniz araştırın ve seçildiğinizde uygulamaya çalışın.
Yörenizde ihracatla ilgili onu sağlayacak ve arttıracak projeler yapın. Bu tür çalışmalar için hem devletten ve hem de uluslararası kuruluşlardan proje destekleri alabilirsiniz.

Bu arada, Kütahya Belediye Başkanlığı için adaylığını koyduğu haberini aldığımız Sayın Eyüp Kahveci’ye siyaset yolunda başarılar diliyorum. Kendisi özel sektör çalışmalarını kendi başına devam ettirmek için Germiyan adıyla bir şirket kurmuştu. Adı neden bu diye sorduğumuzda, yerel değerlerine sahip olduğu vurgusu ile “ Kütahya Germiyanoğulları’nın başkenti idi “ hatırlatmasını yapmıştı.

Kendisi ile birlikte yaptığımız bazı çalışmalardaki samimi, dürüst, disiplinli ve enerjik tavrı da takdirimiz kazanmıştı. Hele ihracat kökenli olması, bu sohbette adını anmazsak olmaz dedirtti.
Samimi, dürüst, disiplinli ve enerjik tavırla ihracata sıcak bakan başkanlarımız çok olsun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019