Zirvenin ateşi yüksek

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig’in 15. haftası birbirinden zorlu ve heyecanlı karşılaşmalara sahne olacak. Klasmanda ilk beş sırada yer alan takımların dördü birbirleriyle karşılaşacağından tablonun bir kez daha değişmesi ya da zirve yarışında ilk yarı fotoğrafının netleşmesi olası. Program gereği oynanacak bir derbi olunca, haliyle bize de seçim yapma konusunda çok iş düşmüyor. 14. hafta sonunda bir kez daha liderlik koltuğuna oturan Beşiktaş ile ezeli rakibi Galatasaray’ın randevusunda nefesler tutulacak, tüm Türkiye bu maça odaklanacak.

Her iki temsilcimiz de bu önemli sınav öncesi Avrupa kupalarında ter döktüler. Fiziksel açıdan maçını bir gün önceden ve İstanbul’da oynayan sarı-kırmızılıları bir adım önde görmek mümkün. Dar bir kadro ile mücadelesini sürdüren Beşiktaş’ın perşembe gecesi yorucu Portekiz deplasmanında ter döktükten sonra zorluk derecesi yüksek bir başka maça çıkması, siyah-beyazlıların hanesine bir dezavantaj olarak yazılabilir. Psikolojik faktörlere göz attığımızda ise bu kez avantaj Beşiktaş’tan yana gözüküyor. Maçın kaybedilmesi durumunda bile siyah-beyazlı ekibin şampiyonluk yarışındaki iddiası sürecek. Oysa zirvenin altı puan gerisindeki Galatasaray için mağlubiyet, yarışta havlu atmakla eş anlamlı olabilir. Dokuz puanlık marj kapanmayacak bir fark olmasa bile camiada esecek havanın yönetimden başlayarak teknik heyet ve futbolcuları üşütmesi muhtemel. Tabi bu noktada şu tespiti de yapmamız gerekiyor. Kadro yapısı itibariyle Beşiktaş, oyunu tutup skoru korumaya yönelik aksiyon alabilecek bir yapıda değil. “Beraberlik halinde Galatasaray’ı altı puan gerimde tutarım” düşüncesi kafaların bir köşesinde olsa bile siyah-beyazlı kadronun yeşil zeminde bu stratejiyi realiteye dönüştürecek oyun karakteri yok. Son iki sezonda oyunu domine etmeyi ve rakip yarı alanda oynamayı ilke edinen Beşiktaş’ın derbi özelinde farklı bir karaktere bürünme ihtimalini oldukça düşük görüyorum. Bu nedenle derbinin hareketli geçmesini beklediğimi söylemeliyim. Elbette bu fikrim Galatasaray’ın kazanma ihtiyacına da dayanıyor. Bir de zaman zaman aksayan takım savunmasına.

Derbi öncesi Beşiktaş’ta Ersan Gülüm, Gökhan Töre, Veli Kavlak ve Tolgay Arslan’ın tedavilerine devam ediliyor. Ersan ve Gökhan’ın maç gününe kadar forma giyebilecek duruma gelmeleri bekleniyor. Sarı-kırmızılı takımda ise Lionel Carole, Jason Denayer ve Hamit Altıntop’un sakatlıkları bulunuyor. Son birkaç haftada Galatasaray’ın aksayan takım savunması nedeniyle defans hattının üzerine fazlaca yük bindiğine ve rakip takımların kolaylıkla pozisyon ürettiğine şahit olmuştuk. Sorunun temel kaynağı, orta alanda ve hücum hattında rakiplerin pas trafiğini kesecek etkili presin yapılamaması. Mustafa Denizli derbide bu soruna nasıl bir çözüm üretecek bilinmez ancak Beşiktaş’ın hızlı ve direkt oynama fırsatı bulduğunda ne denli tehlikeli bir takım olduğunu biliyoruz. Bu nedenle siyah-beyazlıların derbide skor üretme şansını yüksek görüyorum. 7 deplasmanda 15 gol kaydeden Galatasaray’da da Selçuk, Burak, Sneijder, Podolski gibi bu önemli maça ağırlığını koyabilecek kalite ve tecrübede oyuncular olduğu hepimizin malumu. Dolayısıyla analizimizden çıkan en önemli sonuç karşılaşmanın gollü ve bol pozisyonlu geçme ihtimali. Bu karşılaşmada 3 ya da daha fazla gol izlersek, bu beni şaşırtmayacak.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 15. HAFTAYA BAKIŞ

 

Fenerbahçe-M. Başakşehir 
Zirve takipçisi Fenerbahçe, iki ezeli rakibinin birbirleriyle karşılaştığı haftayı avantaja çevirmek istiyor. Sarı-lacivertlilerde Hasan Ali cezalı. Mehmet Topuz, van Persie, Volkan Şen ve Meireles’in tedavileri sürüyor. Lig beşincisi Başakşehir’de ise Bekir cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Emre ve Epureanu sakatlığı bulunan isimler. Başakşehir, Fenerbahçe’ye ters gelebilecek kadro yapısına ve oyun anlayışına sahip. Orta alanda güçlü rakiplerinin hızını kesip, hızlı hücumlarla avlamaya çalışacaklardır. Açıkçası yaşadıkları santrfor sıkıntısı bu maçtaki handikapları olacak. Fenerbahçe bu karşılaşmada ecel terleri dökebilir ancak yine de galibiyete yakın görünen taraf sarı-lacivertliler.

Kayserispor – Akhisar Bld. Spor 
Bu sezon sahip olduğu yüksek formla üçüncülük koltuğuna oturan Akhisar Belediyespor’un rakibi, 14 puanlı Kayserispor. Ege temsilcisinde önemli bir eksik bulunmuyor. Ev sahibinde ise Berkan Emir’in sakatlığı bulunuyor. Kayserispor bu sezon iç sahada hiç galibiyet alamadığı gibi rakip kalelerde de yalnızca iki gol bulabilmişti. Öte yandan Akhisar Belediyespor’un da iyi kapanan takımlara karşı zaman zaman ritmini kaybettiğini görüyoruz. Her ne kadar kâğıt üzerindeki veriler ve form durumları Akhisar Belediyespor galibiyetine işaret etse de bence bu karşılaşmada Kayserispor’un sürpriz yapma şansı var.

Bursaspor – Osmanlıspor 
Sezonun hayal kırıklığı yaratan ekiplerinden biri olan Bursaspor, sahasında son sekiz lig maçında 4 puan toplayabilen Osmanlıspor’u ağırlıyor. Yeşil-beyazlılarda Faty ve Erdem Özgenç’in sakatlığı bulunuyor. Başkent temsilcisinde ise Moraes ve Szukala sakat. Serdar Deliktaş da kart cezalısı. Bu karşılaşmada ilk golü atan taraf galibiyet için büyük bir avantajı eline geçirecek. Kontratağa yatkın bir ekip olan Osmanlıspor, peşi sıra gelen sakatlıklar ve cezalar nedeniyle ligde bocalama dönemine girmiş durumda. Artık çıkışa geçmek isteyen Bursaspor için bu maç bir fırsat olabilir. Söz konusu fırsatı geri çevirmeyeceklerini düşünüyorum.

Ç. Rizespor – Trabzonspor 
Yeni başkanını seçtikten sonra çıktığı ilk maçta Eskişehirspor’u mağlup eden Trabzonspor’da hedef çıkışa geçmek. Bordo-mavili ekipte Aykut Demir ve Okay Yokuşlu kart cezalısı. Sefa Yılmaz ve Marko Marin’in sakatlıkları var. Ligde inişli çıkışlı bir grafik çizen Rizespor’da ise Eren, Dhurgham İsmail, Viera ve Sylvestre’nin tedavilerine devam ediliyor. Ev sahibi 14.haftada Mersin İdman Yurdu’na 3-0 yenilmişti ancak o maçta direkleri dövdüler. Dolayısıyla skor sizi yanıltmasın. Ben bu karşılaşmanın gollü bir skorla neticelenebileceğini düşünüyorum. İç sahada büyüklere ecel terleri döktüren Rizespor’un bu maçtan puan ya da puanlarla ayrılma ihtimali var.

Kasımpaşa – Torku Konyaspor 
23 puana sahip, altıncı ve yedinci sırada yer alan iki ekibin kapışması. Lacivert-beyazlılarda Omeruo kart cezalısı. Orhan, İsmail ve Ferhat Kiraz’ın çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Torku Konyaspor’da ise Ali Turan ve Ali Çamdalı kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Dossa Junior’un sakatlığı sürüyor. İki takım da tempoyu yükseltmeyen kontrollü bir futbol anlayışına sahip. Bu nedenle erken bir golle denge bozulmazsa karşılaşma kısır bir skorla bitebilir. İçeride güçlü rakiplerle karşılaşan Kasımpaşa, Fenerbahçe ve Bursaspor’a kaybetmişti. Donk, Eren ve Scarione’nin yükselen form grafikleri ev sahibini bu maçta bir adım öne çıkarıyor.

Antalyaspor – Mersin İdman Yurdu 
Ligde oynadığı son altı maçta galibiyete hasret kalan Antalyaspor’un rakibi düşme hattından uzaklaşmak isteyen Mersin İdman Yurdu. Kırmızı-beyazlılarda Can Arat ve Guilherme’nin tedavilerine devam ediliyor. Konuk takımda da kaleci Mihaylov, Khalili ve Futacs’ın sakatlıkları bulunuyor. Mersin İdman Yurdu bu sezon henüz deplasmanda galibiyetle tanışamadı. Oynadıkları 7 dış saha maçında 3 beraberlik ve 4 mağlubiyet aldılar. Antalyaspor ise sahasında sadece Beşiktaş’a kaybetti. Çıkışa geçmek isteyen kırmızı-beyazlı ekip, bu karşılaşmada rakibine oranla biraz daha şanslı görünüyor. Samuel Eto’o yüksek form durumuyla bu maçta da takımının en önemli kozu olacak.

Eskişehirspor – Gaziantepspor 
Ligin dibine demir atan Eskişehirspor, Trabzonspor maçında hem 3 puanı hem de 3 oyuncusunu kaybetti. Emre Güngör, Anıl Karaer ve Toko cezalı duruma düştüler. Ben Khalifa’nın da sakatlığı bulunuyor. Konuk Gaziantepspor’da da Larsson cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Vranjes ve Putsila’nın tedavilerine devam ediliyor. Sıkı takım savunmasıyla Gaziantepspor’un bu karşılaşmada rakibine problem çıkarabileceğini düşünüyorum. Eskişehirspor, son dönemde gol yollarında etkili bir görüntü verse de savunmada aynı başarılı performansı gösteremiyor. Dolayısıyla konuk takımın deplasmandan puanla dönme ihtimali var.

Gençlerbirliği – M.Sivasspor 
Son 5 maçından 3 beraberlik ve 2 mağlubiyetle ayrılan Gençlerbirliği, bir basamak altında 16.sıradaki Sivasspor ile kritik bir randevuya çıkıyor. Başkent temsilcisinde Atta ve Doğa Kaya’nın tedavileri sürüyor. Sivasspor’da Ziya Erdal kart cezalısı. Barrales ve Yekta’nın sakatlıkları var. Sahip olduğu 13 puanın 12’sini iç sahada kazanan Gençlerbirliği bu maçta galibiyet için daha şanslı görünen taraf. Sivasspor henüz dış saha galibiyetine imza atabilmiş değil. Deplasmanlarda skor üretmekte de zorlanıyorlar. Karşılaşmaya ilişkin vurgulamamız gereken bir başka tespit de gol sayısının düşük olabileceği yönünde. Düşme hattını yakından ilgilendiren bu mücadeleyi iki taraf da “önce kaybetmemek” için oynayacak.

MAÇ PROGRAMI

11 Aralık 2015 Cuma
19.00    Bursaspor – Osmanlıspor 

12 Aralık 2015 Cumartesi
13.30    Kasımpaşa – Torku Konyaspor
16.00    Eskişehirspor – Gaziantepspor 
19.00    Ç.Rizespor – Trabzonspor 
19.00    Antalyaspor – Mersin İ.Y.

13 Aralık 2015 Pazar
13.00    Kayserispor – Akhisar Bld. Spor
14.00    Gençlerbirliği – M.Sivasspor 
19.00    Fenerbahçe – M.Başakşehir 

14 Aralık 2015 Pazartesi
20.00    Beşiktaş – Galatasaray 

HAFTAYA BAKIŞ

Sarı Kart Cezalıları: Daniel Larsson (Gaziantepspor), Nzuzi Toko (Eskişehirspor), Anıl Karaer (Eskişehirspor), Okay Yokuşlu (Trabzonspor), Aykut Demir (Trabzonspor), Ali Çamdalı (T.Konyaspor), Ali Turan (T.Konyaspor), Kenneth Omeruo (Kasımpaşa), Bekir İrtegün (M.Başakşehir), Ziya Erdal (M.Sivasspor)
Kırmızı Kart Cezalıları: Emre Güngör (Eskişehirspor), Serdar Deliktaş (Osmanlıspor), Hasan Ali Kaldırım (Fenerbahçe)

HAFTANIN MAÇI

Beşiktaş – Galatasaray 
Tarih: 14.12.2015 Saat: 20.00
Stat: Atatürk Olimpiyat Stadı
Maç Günü Hava: Yağmurlu, 11°C
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016