'Otoprodüktörlük'ün kaldırılması enerji tasarrufuna darbe vuracak

Enerji Piyasası Kanun tasarısındaki düzenlemeye sektörden tepki geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Canan SAKARYA
 
ANKARA - Enerji Piyasası Kanun tasarısında otoprodüktör uygulamasının kojenerasyon ile sınırlandırılarak yürürlükten kaldırılması,  bu özelliği taşıyan üretim şirketlerinin faaliyetlerini artık üretim lisansı alarak devam ettirmeleri yönündeki düzenlemeye sektörden tepki geldi. TÜRKOTED Başkanı Özkan Ağış, yeni yasayla otoprodüktör statüsünün devam ettirilmesi halinde  yılda 5 milyar metreküp doğalgaz tasarrufu sağlanacağını bunun parasal karşılığının ise her yıl 2 milyar dolara karşılık geldiğini açıkladı. Meclis Sanayi Komisyonu üyesi milletvekillerinin sektör temsilcilerini dinlediği toplantıda Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji  Teknolojileri Derneği (TÜRKOTED) Başkanı Özkan Ağış, tasarının otoprodüktörü kaldıran 14. maddesi ile Geçici  7. maddesinin yeniden gözden geçirilmesini istedi. 
Ağış, bugün sistemdeki 262 adet tesisin yüzde 99'unun kojenerasyon teknolojisine dayandığını belirterek, bu tesislerin toplam kapasitesinin 7bin 120 MW'a ulaştığını, yılda yaklaşık 40 milyar kWh elektrik ve 42 milyar kWh'lık ısı üreterek, 5 milyar metreküp doğalgaz tasarrufu ve 9.0 milyon ton karbondioksit salımı azalımı sağladıklarını kaydetti. Ağış, yeni yasayla otoprodüktör statüsünün devam ettirilmesi ya da otoprodüktör ifadesi yerine 'Yüksek Verimli Kojenerasyon Tesisi ' ifadesi kullanılması halinde 2023 yılına kadar en az 7 bin MW'lık kojenerasyon kapasitesinin kurulabileceğini belirtti. Ağış, yılda 5 milyar metreküp doğalgaz tasarrufu sağlanacağını bunun parasal karşılığının ise her yıl 2 milyar dolara karşılık geldiğini ifade etti.
Tasarıdaki geçici 7 madde ile  otoprodüktörlük kaldırılırken, proses gereği, kendi gazlarını ve buharlarını üreten milyarlarca  kWh'lık enerji tasarrufu sağlayacak yeni rafineriler, petrokimya tesisleri ve demir-çelik tesislerinin zorla üretim statüsüne  sokulacağını belirten Ağış, "Kendi ürettiği elektriğe sanki dağıtım sisteminden geçmiş gibi, kayıp-kaçak, TRT payı, dağıtım ve iletim bedelleri ödeteceğiz. Bunu yaparken onlardan alacağımız  bütün bu bedellerin toplamı, elektrik tarifesinin yüzde 10-15'i olacak. Bu bedeli kaçırmayalım derken, bundan 3-4 kat daha büyük enerji tasarrufunu kaçırmış olacağız" dedi. 
 
TÜRKOTED ne öneriyor? 
TÜRKOTED,  otoprodüktörlügün  isminin 'Yüksek Verimli Kojenerasyon Tesisleri (YVKT)' olarak değiştirilmesini, madde 7,  14 ile geçici 7 ve 9. maddelerde bu çerçevede değişiklik yapılarak  otoprodüktörlerin lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf tutulmasını önerdi.  
Geçici 7. maddenin birinci fıkrasının 'otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilere, mevcut lisanslarındaki hakları korunarak mevcut tüzel kişiliklerine, 2 Aralık 2012 tarihine kadar resen ve lisans alma bedeli alınmaksızın YVKT üretim lisansı verilir" 2. fıkrasının sonuna  ise 'otoprodüktör lisanslarındaki haklar korunarak  YVKT resen üretim lisansı verilen tüzel kişilerin üretim lisanslarının lisans tadili ve üretim lisansı süresi sonunda mevcut hakları korunur" ibaresinin eklenmesini istedi. Lisans alma ve şirket kurma ile ilgili 14. maddede lisans alma  ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf faaliyetler arasına " üretim tesisi bakanlık tarafından yönetmelikte belirlenen değerin üzerinde verimi olan kojenerasyon tesisleri veya atık ısıyı değerlendirip üretim yapan tesis ile mikro kojenerasyon üretimi yapan tesis" olmak üzere iki yeni fıkranın eklenmesini önerdi. 
 
Tasarı ne getiriyor? 
EPK tasarısında otoprodüktör uygulamasının kojenerasyon ile sınırlandırılarak yürürlükten kaldırılması,  bu özelliği taşıyan üretim şirketlerinin faaliyetlerini artık üretim lisansı alarak devam ettirmeleri yönündeki düzenlemeye yapılıyor. Tasarıyla otoprodüktör lisansı sahiplerine resen ve bedelsiz olarak üretim lisansı verilmesi öngörülüyor.