1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal edilecek

Bakan Yıldız, bu yılın sonuna kadar rüzgar santrallerinden elde edilen elektrik, 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmeye sebep olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu sene ürettiğimiz rüzgar enerjisi, yine bu yıl ki ürettiğimiz toplam enerjinin yüzde 10'u. Bu şu demek; İçinde bulunduğumuz yılın sonuna kadar rüzgar santrallerinden elde ettiğimiz elektrik, 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmemize sebep olacak" dedi.

Yıldız, Kayseri Valiliğinin, düzenlediği bayramlaşma programı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, yerli ve yenilenebilir kaynaklara çok fazla dikkat edilmesi ve üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin su, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi kaynaklarının arttığına, enerji sektöründe sadece eylül ayında 350 milyon dolarlık yatırım yapıldığına dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:

"İrili ufaklı bin 64 santrale ulaştık. O yüzden herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. Ukrayna krizinin çözülmüş olmasıyla beraber bu bizi daha da iyi bir neticeye ulaştırmış olacak. Tabi ki Ukrayna'daki herhangi bir doğalgaz kesilmesinin her birimiz için oluşturacağı sıkıntı malum. Batı hattından, Romanya ve Bulgaristan üzerinden gelen doğalgaz bizim için son derece önemli. Bu sene ürettiğimiz rüzgar enerjisi, yine bu yıl ki ürettiğimiz toplam enerjinin yüzde 10'u. Bu şu demek; İçinde bulunduğumuz yılın sonuna kadar rüzgar santrallerinden elde ettiğimiz elektrik, 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmemize sebep olacak."

Irak ve Suriye Tezkeresi

Bakan Yıldız, Irak ve Suriye'deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören tezkerenin Meclis'te kabul edilmesine ilişkin de "Burada ırk ayrımı yoktur. Sükunet ve barış adına atılacak adımlar vardır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin sınır noktalarında güvenliğini sağlaması gerektiğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Tezkere öncelikle savunma amaçlı ve sınırımızda oluşabilecek herhangi bir riskin bertaraf edilmesine yöneliktir. Ama gerekmesi halinde de oradaki güçlerimiz kullanılacaktır. Malum Süleyman Şah Saygı Türbesi'nin de içerisinde bulunduğu bir coğrafyadan bahsediyoruz. Çözüm süreciyle alakalı daha katalizör tesiri görecek olan, çok daha olumlu tesir edecek olan bu tezkereye olumsuz oy verenlerin de tabi ki bu süreci iyi düşünmeleri gerekirdi. IŞİD'e karşı çıkanların özellikle bu teskereye 'Hayır' vermiş olmasını çok manidar buluyorum. Halkımız bunu mutlaka değerlendirecektir. Halkımız bunları son derece iyi gözlemliyor, iyi kolluyor. Bunların ne anlama geldiği ve daha fazlasını vatandaşımızla paylaşacağız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir