2050 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji

Uzmanlar 2050 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjinin mümkün olduğunu savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

114 yenilenebilir enerji uzmanı hazırladıkları raporda, 2050 yılına kadar küresel düzeyde yüzde 100 yenilebilir enerji hedefinin gerçekçi ve mümkün olduğunu söyledi.

21. Yüzyıl için Yenilenebilir Enerji Politika Ağı (REN21) tarafından yeni yayınlanan 'Yenilebilir Enerjinin Küresel Geleceği: Yüzde 100 Yenilenebilir Enerjiye Doğru Mühim Tartışmalar' raporu uzman görüşlerini ortaya koydu. 

Yenilenebilir enerji uzmanlarını New York'ta bir araya getiren 'Herkes için Sürdürülebilir Enerji Forumu'nda (Sustainable Energy for All Forum), REN21, yenilebilir enerji alanındaki koşullar ve zorlukları analiz eden raporunu yayınladı. Yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefinin önündeki fizibilite ve zorlukları konu alan rapor, dünya çapında önde gelen 114 uzmanın görüşlerini ortaya koydu. Uzmanların bu görüşleri, raporda '12 Mühim Tartışma' olarak toparlandı.

Rapora göre, görüşleri alınan uzmanların yüzde 90'nından fazlası yenilenebilir enerji teknolojilerinin toplulukların enerji hizmetlerine erişmekte karşılaştıkları engelleri azalttığı konusunda hemfikir. Günümüzde, tahminen 100 milyon insan, yenilenebilir enerji sayesinde elektriğe erişiyor, yenilebilir enerji pazarı her geçen gün daha da büyüyor.

Rasyonel tartışmalar sürüyor

Forum, 2004 yılında kurulduğunda yenilenebilir enerjinin geleceğinin bugün olduğundan çok farklı göründüğünü söyleyen REN21 Yönetim Kurulu Başkanı Arthouros Zervos, "O zamanlar, hiç kimse 2016 yılında Avrupa Birliği'ndeki tüm yeni enerji santrallerin yüzde 86'sının yenilenebilir enerji santralleri olacağını, Çin'in yenilenebilir enerjide dünyanın en etkin oyuncusu olacağını ve küresel yenilenebilir enerji yatırımlarının yarısından fazlasının gelişmekte olan ekonomiler ve ülkelerde yapılacağını tahmin edemezdi. O zamanlar yüzde 100 yenilenebilir enerji çağrıları ciddiye alınmıyordu. Bugün ise, dünyanın önde gelen enerji uzmanları yenilenebilir enerjinin fizibilitesi ve hangi süre zarfında gerçekleşeceği konusunda rasyonel tartışmalar sürdürüyor" dedi.

"Hayal kurarak bu hedefe ulaşamayız"

REN21 yöneticilerinden Christine Lins ise, "Bu rapor çok sayıda uzman görüşüne yer vermekte ve 2050 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefini gerçekleştirmenin hem fırsatları hem de zorluklarının tartışılmasını amaçlıyor. Hayal kurarak bu hedefe ulaşamayız. Hükümetler ancak zorlukları iyice anlar ve bunların nasıl aşılacağına dair bilgiye dayanan tartışmalara katılırsa, yenilenebilir enerjiye geçiş hızı artıracak doğru politika ve finansal teşvikleri uygulamaya geçirebilirler" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir