75. yaşını kutlayan STFA enerjiye yatırımı artıracak

Bu yıl 75. kuruluş yıl dönümünü kutlayan STFA İnşaat Grubu, enerji yatırımlarına hız verecek. İngiliz RES ile Trakya'da rüzgar santrali kurmayı planlayan Grup, güneş enerjisini de gündemine aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - STFA İcra Başkanı Mehmet Ali Neyzi İngiliz enerji şirketi RES'le Türkiye'de 120 mwt'lık rüzgar santrali kuracaklarını söyledi. Yatırım tutarının 100 milyon doların üzerinde olacağını ifade eden Neyzi, "Santrali Trakya bölgesi'nde kurmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
 
Bu yıl 75. kuruluş yıldönümünü kutlayan STFA İnşaat Grubu, müteahhitlik sektörü için önemli bir kaynak niteliğindeki arşivlerini gün yüzüne çıkarıyor. Firma İstanbul Modern'de gerçekleştirilen  "İlkler" sergisiyle, Türkiye'nin 1930'lu yıllara uzanan mühendislik tarihine ışık tutmayı amaçlıyor. Serginin açılışında konuşan Neyzi, 2013 yılında 1.5 milyar dolarlık bir iş hacmi hedeflediklerini kaydetti.
 
STFA'nın enerji alanında yeni yatırımlar planladığını kaydeden Neyzi, İngiliz enerji firması RES'le Türkiye'de 120 mwt'lik rüzgar santrali kuracaklarını açıkladı. Rüzgar santrali için 100 milyon doların üzerinde bir yatırım planladıklarını söyleyen Neyzi, sözlerine şöyle devam etti:
"Yenilebilir enerji alanında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hem rüzgar hem de güneş enerjisi alanında Türkiye'ye yeni projeler sunmak üzere hazırlanıyoruz. Buradan hareketle Hyundai Solar firmasıyla Güneş enerjisi santrali yapımı için anlaşma imzaladık. RES ile ortak rüzgar santralini Trakya bölgesi'ne yapacağız.
 
Türkiye'nin 2. büyük özel doğalgaz dağıtım şirketi Energaz ile, Türkiye'de 10 ilde doğalgaz dağıtımını gerçekleştiriyoruz. 600 binden fazla aboneye hizmet veriyoruz. Bu yıl Energaz'ın yüzde 50 hissesini alarak tümünün sahibi olduk."
 
4 ihalede birinci olduk
 
STFA'nın halen İzmit Körfez Geçişi ve Suudi Arabistan'da Dareen limanı projelerini yürüttüğünü ifade eden Mehmet Ali Neyzi, "Kuzey Irak'ta "Erbil Su Temin Sistemi projesinde Fernas-Kalyon Ortak Girişimi 163 milyon dolarlık teklifi ile 1. sırada yer aldık, ekim ayı içinde sözleşmeler imzalandı . Projede mobilizasyon çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.
 
STFA'nın Kasım ve Aralık aylarında dört önemli ihalede birinci sırada yer aldığını belirten
Neyzi sözlerini şöyle sürdürdü: "Kuveyt Servis Limanları Projesi, Fas Safi Limanı Projesi, Umman Musannah Balıkçı Barınağı Projesi ve Umman Kavşaklar Projesi ihalelerinde birinci sırada yer aldık. Bu dört ihale ve Katar Petrol Liman Projesi ihalesi için 2013 yılı başında sözleşme imzalanmasını bekliyoruz. STFA İnşaat Grubu yakın zamanda yurtiçinde ve yurt dışında bir çok projeyi tamamladı. Manifa Su Üstü Geçitleri Projesi, Umman Duqm Limanı, Katar Petrol Liman Projeleri'nin yanı sıra 2045 yılına kadar İstanbul'un içme suyunu karşılayacak olan Melen Projesi'nde İstanbul Boğazı'nın  altından geçen tüneli inşa ettik."