AB'de elektrik üretimi karbonsuzlaşacak

AB Komisyonu Üyesi Canete, 'AB'de 2030 yılında toplam elektrik üretiminin yarısı yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak. 2050 yılında elektriğimiz tamamen karbonsuzlaşacak' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Enerji ve İklimden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Canete, "Yarının enerji sistemleri bugünkünden tamamen farklı olacak. AB'de 2030 yılında toplam elektrik üretiminin yarısı yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak. 2050 yılında elektriğimiz tamamen karbonsuzlaşacak.” açıklamasında bulundu.

Canete, Brüksel’de gerçekleştirilen “Güç Piyasası” konferansında, enerji piyasalarının geçmişte monopollerden oluştuğunu, bugün ise liberal bir piyasa sistemine geçiş yapıldığını anımsattı.

Elektrik piyasalarında üretimin önümüzdeki 10 yılda daha değişken ve dağınık bir şekilde olacağına işaret eden Canete, teknolojik devrimin tüketicilere piyasalarda aktif birer oyuncu olma şansı tanıyacağını söyledi.

Bu ölçüde değişimin bir gecede yaşanmayacağını belirten Canete, bu değişim için net politikalar belirlenmesi ve uygun mevzuatların hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Canete, 2016 yılı sona ermeden AB enerji sistemini radikal bir şekilde revize edecek kapsayıcı bir paket teklifi sunacaklarını söyledi.

Yatırımcılara sinyal

Bu paketle, karbonsuzlaşmanın, büyümenin ve istihdamın artacağını anlatan Canete, "Yarının enerji sistemleri bugünkünden tamamen farklı olacak. AB'de 2030 yılında toplam elektrik üretiminin yarısı yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak. 2050 yılında elektriğimiz tamamen karbonsuzlaşacak. Yatırımcılara temiz enerjinin gelecekte büyüyecek bir sektör olduğu sinyalini net bir şeklide vermek istiyorum." diye konuştu.

Canete, Avrupa Yatırım Programı çerçevesinde son bir yılda 17 milyar avronun yenilenebilir, enerji verimliliği ve akıllı saatler gibi enerji projeleri için onaylandığını anımsattı.

Yapılar verimsiz

AB’nin sadece enerji verimliliğiyle 2015 yılındaki enerji ithalatında 27 milyar avro tasarruf sağladığına işaret eden Canete, Avrupa'da yapıların enerji verimsizliğinin yüzde 40’ına neden olduğunu ifade etti.

Canete, Avrupa’da yapıların üçte ikisinin enerji performans standartları belirlenmesi öncesinde inşa edildiğini anımsatarak, yapılarda enerji performansı standartlarına yönelik yönetmelikte değişiklik teklifi sunacaklarını ifade etti.

Enerjide 18 milyon istihdam

Enerji sektörünün Avrupa milli gelirinin yüzde 9’unu oluşturduğunu hatırlatan Canete, 18 milyon insanın enerji sektöründe istihdam edildiğini anlattı.

Yeni yenilenebilir yönetmeliğindeki değişikliklerle sektörde yatırım için doğru koşulların oluşturulacağını anlatan Canete, "Yenilenebilir sektörü Avrupa'da 1,2 milyon insana iş ve 138 milyon avro kazanç sağlıyor." diye konuştu.

Canete, Avrupa’nın 2030 enerji hedeflerini yakalamak için 2021’den itibaren her yıl 177 milyar avro ilave yatırım yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir