Afşin Elbistan için BAE ile 12 milyarlık anlaşma

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Afşin-Elbistan Santrali için BAE ile 10-12 milyar dolarlık anlaşmanın 3 Ocak'ta imzalanacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 
 
 
 
Meltem GÜNDÜZ
 
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin-Elbistan Santrali için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 3 Ocak'ta anlaşma imzalanacağını ifade ederek, projenin büyüklüğünün 10-12 milyar dolar büyüklüğünde olacağını kaydetti. İkinci nükleer santral için halen 4 firma ile müzakere yapıldığını kaydeden Yıldız, Güney Kore'nin bu yarışta biraz daha geride kaldığını aktardı. 
Enerji muhabirleriyle kahvaltıda bir araya gelen Bakan Yıldız, 2012 yılını değerlendirerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye ekonomisine yük olmadan, Hazine garantisi vermeden Türkiye'nin 3 büyük projesini hayata geçireceklerini, bunların birinci nükleer, ikinci nükleer ve Afşin-Elbistan Termik Santralı projesi olduğunu belirten Yıldız, bu projelerin toplam değerinin 56 milyar dolar olacağını bildirdi. 
İkinci nükleer santral için halen Japonya, Güney Kore, Çin ve Kanada'dan dört firma ile görüşmelerin devam ettiğini, ancak Hazine garantisi isteyen Güney Kore'nin yarıştan kopmak üzere olduğunu kaydeden Yıldız, "Bir hazine garantisi istemek şeklinde olursa, bu bizim kırmızı çizgimizdir ve Türkiye ekonomisine hiçbir yük olmaksızın kendi ayakları üzerinde yürüyebilen hatta koşabilen enerji sektörü için bu şartı kabul etmemiz söz konusu değildir" şeklinde konuştu. Taner Yıldız, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Afşin-Elbistan Santrali için 3 Ocak'ta anlaşma imzalanacağını ifade ederek, projenin büyüklüğünün 10-12 milyar dolar büyüklüğünde olacağını kaydetti.
 
124 santral devreye alındı
Yıldız, bu yıl elektrikte 57 bin megavat (MW) civarında kurulu güce ulaşıldığını kaydederek, bu yıl toplam 4 bin 100 MW'lik kurulu gücün devreye alındığını, bunun da önemli bir kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu aktardı. 2011'de 106 santral devreye girmişken, bu yıl 124 adet santralin devreye alındığını aktaran Yıldız, "Bunların toplam değeri 10 milyar liraya yakın. 2012 yılında 8-8.5 milyar lira civarında bir yatırım yapılmasını öngörmüştük" dedi. İşletmedeki santral sayısının 643'ten 767'ye çıktığını vurgulayan Yıldız, yeni kurulan santrallerin ağırlıkla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santraller olduğunu, doğalgaz santrallerinin payının düştüğünü de bildirdi. 
 
[PAGE]
 
800 milyon $ doğrudan yatırım
Bakan Yıldız, uluslararası sermayeyi en fazla ilgilendiren ve doğrudan aldığı yatırımlarla şu anda diğer sektörler arasında ön planda bulunan enerji sektörünün bütün gücünü siyasi istikrarın sürdürülebilir olmasından aldığını söyledi. Enerji sektörüne doğrudan yatırımın ne kadar olduğunun sorulması üzerine Yıldız, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali için geçtiğimiz yıl 700 milyon dolar, 2012 yılında da 800 milyon dolarlık buraya ödenmiş bir sermaye aktarıldı. 2013 yılında bu rakamın 2.4 milyar dolarlık bir sermayeye çıkmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı. 
 
Suriye'de artık altyapı kalmadı
Yıldız, Suriye'nin Türkiye'den elektrik alımı konusunda bir talebinin olup olmadığına ilişkin, "Suriye'de her geçen gün bir öncekinden daha kötü oluyor. Onlar artık bırakın vatandaşlarına refah seviyesi sunabilmek, her geçen gün daha çok karanlığa gömülüyorlar. Bu sürdürülemez bir durum. İstemeleri halinde biz vereceğiz ama ne o şevk onlarda var ne de alabilecekleri durumları var. Özel sektörle bu görüşmelerini devam ettirmeleri halinde biz onu verebileceğiz ama artık orada altyapı kalmadı. Uçaktan bombalanan fırınların olduğu bir yerde elektrikten bahsetmek artık söz konusu olmaz" dedi.
 
Irak'tan petrol sevkiyatı azalabilir
Bakan Yıldız, doğalgaz arzında herhangi bir sıkıntı bulunmadığını da belirterek, "'Bu kış şartlarında vatandaşımız için doğalgaz arzında herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz, vatandaşlarımız rahatça doğalgazlarını kullanabilirler"' şeklinde konuştu. Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol sevkiyatının daha da azalabileceğini aktaran Yıldız, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol sevkiyatının 450 binden 350 bin varile indiğini söyledi. Yenilenebilir enerjide kullanılmayan lisanslar için düzenleme yapmayı düşündüklerinin altını çizen Yıldız, yenilenebilir enerjide gerçek yatırımcılara destek olmayı sürdüreceklerini bildirdi.