Akaryakıt dağıtımında uzlaştırma mekanizması

İstasyoncuların yeni sendikası EPGİS, uzlaştırma komisyonu kurdu. Komisyon istasyonlarla ana dağıtıcılar arasındaki uzlaşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için uğraşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

Yıl sonunda 1000 üyeye ulaşma hedefiyle bir ay önce kurulan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), bu hedefine ulaşmak üzere. Sendikanın karşılaştığı yoğun ilgiyi yorumlalayan EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, "Bu ilgi, akaryakıt istasyon işletmecilerinin, sorunlarının çözümü konusunda hareket edecek bir sendikaya ne kadar ihtiyaç duyduklarını ortaya koymuş oldu” dedi. Aktaş, EPGİS’in kurulur kurulmaz Türkiye’deki tüm işveren sendikaları içinde bir ilki gerçekleştirdiğini belirterek, “Bir uzlaştırma komisyonu kurduk. Amaç istasyonlarla ana dağıtıcılar arasındaki uzlamazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek, tarafların asıl işlerine yoğunlaşmasını sağlamamak” dedi.

Komisyonun iki uzlaşmazlığı kısa sürede çözdüğünü anlatan Fesih Aktaş şunları aktardı: “İlk uzlaştırma talebi bir bayiden geldi. Ana dağıtıcıyla görüştük. Üç gün gibi kısa bir süre içinde, bitme noktasına gelen bayi dağıtıcı ilişkisinin devamını sağladık. İkinci başvuru ise bayisi ile arasındaki mali anlaşmazlığın çözümünü isteyen bir ana dağıtıcıdan geldi. Burada da taraflar arasındaki sözleşmenin regüle edilmesiyle dağıtıcı bayi ilişkisinin devamını sağladık. Bu iki örnek de bize gösterdi ki piyasa uzlaşı istiyor. Uzlaştırma için taraflardan herhangi bir ücret alınmıyor.”

Kaçak akaryakıt satana teşhir

EPGİS Başkanı Aktaş, maliyetin altında akaryakıt satışının devleti vergi kaybına uğrattığını ifade ederek, “Sektörün bazı oyuncuları nasıl maliyetin altında satış yapabiliyor bunu açıklığa kavuşturmak lazım. Kaçak akaryakıt satışı yapanlara karşı en büyük yaptırımımız, teşhir olacak. Biz teşhirimizi yaparız, Maliye ve EPDK da gereğini yapmalı. İçimizde varsa çürükler ayıklansın istiyoruz” dedi.

EPGİS’in talepleri

■ İstasyonucunun kar payı ana dağıtıcıdan fazla olmalı
■ Otomasyon yatırımının maliyeti bayiye yüklenmesin
■ Taşıt tanıma sistemi maliyetine bayinin üzerine yıkılmasın
■ Bayiler arası akaryakıt ticareti kurala bağlansın
■ Tarım kooperatiflerinin akaryakıt satışı disipline edilsin
■ LPG Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı istihdam yükü kalksın
■ İrsaliye ile akaryakıt satışı yapılamasın fatura şart olsun