Akfen, Akfenhes'i Alman fona satıyor
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın, "Akfenhes'in satışı için 2-3 şirketle görüştük ama sadece birini masada tutabildik. Güzel de bir anlaşma olacak" dedi.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Akfenhes'i bir Alman yatırım fonuna satmak üzere olduklarını, konu ile ilgili bildirimi KAP'a yaptıklarını ve anlaşmanın bir iki gün içinde nihayete ulaşmasını beklediğini açıkladı.
KAP'a yapılan açıklamada şöyle denildi: "Şirketimizin bağlı ortaklığı Akfenhes Yatırımları ve Enerji Üretim A.Ş. ve bu şirketin sahip olduğu iştiraklerinin hisselerinin doğrudan ve/veya dolaylı olarak satın alınmasına dair Hamburg, Almanya' da kurulu Aquila Hydropower Invest Investitions GmbH & Co. KG' den gelen teklif, şirketimiz yönetim kurulu tarafından incelemeye alınmış olup, söz konusu teklif çerçevesinde mutabakat zaptı imzalanması için görüşmeler başlamıştır."
6 ay önce çıkış kararı aldık
Hamdi Akın dün akşam GYİAD toplantısında yaptığı açıklamada anlaşmanın arka planını şu sözlerle anlattı: "Enerji şirketimizden ve TAV'da çıkış yapmaya 6 ay önce karar vermiştik. 130 MW kurulu kapasiteye ulaşan Akfenhes'in satışı ile bir önceki satışın yaklaşık yarısı kadar bir yabancı sermayeyi ülkemize getirmiş olacağız. Satış için üretime geçmeyi bekledik."
TAV'dan gelen paranın yarısı Akfen'in kasasına girecek
Akfen'in ortak olduğu TAV Havalimanları Holding'in sermayesinin yüzde 38'ini temsil eden miktarda hisse geçtiğimiz günlerde 874 milyon dolara Aeroports de Paris Grubu'na satılmıştı. Şimdi de bu paranın yarısı kadar bir miktar Akfen'in kasasına girecek. Hamdi Akın bu satışla ilgili olarak, "Fransızlar tüm ihalelerde bizim arkamızdan geliyordu, bizi almaktan başka çareleri kalmamıştı" derken, enerji şirketindeki satış sonrasında da özelleştirme ihalelerine yükleneceklerinin sinyalini verdi. Akın, "Paranın kıymetli olduğu döneme giriyoruz. Akfenhes'in satışı için 2-3 şirketle görüştük ama sadece birini masada tutabildik. Güzel de bir anlaşma olacak. Oradan gelen para ile özelleştirmelerde yeni varlıklara talip olabileceğiz. Bundan sonra yarış özkaynağı güçlü olan firmalar arasında geçecek. Özkaynağı güçlü olmayan
firmalar için zor bir dönem olacak" dedi.
Çağlayan, ben ve Hisarcıklıoğlu
Hamdi Akın, hiç sermayesi olmadan, Şekerbank'tan aldığı 150 bin TL kredi ile bugünlere geldiğini anlattı. 80'lerde Zafer Çağlayan, Sinan Aygün ve Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da ayrı ayrı dükkanları olduğu Ankara Rüzgarlı Sokak'ta bu isimlerle aynı dönem ticaret yaptığını anlatan Hamdi Akın, daha sonra müteahhitliğe başladığını, 1994'te Bursa doğalgaz dağıtım işini almalarının kendileri için dönüm noktası olduğunu aktardı. Aynı dönemde havalimanı inşaatlarına başladıklarını, bunun ardından Tepe ortaklığı ile İstanbul havalimanının geldiğini söyleyen Hamdi Akın, TAV'ın başarı sırrını ise "artık açıklayabilirim" diyerek şöyle anlattı: "Biz uluslar arası rakiplerimizin aksine hiçbir işi outsource etmedik, free shop'a kadar tüm işlerin içinde olduk, bu işleri bildik. Bu bilgi bize inanılmaz bir hız ve maliyet avantajı sağladı. Başarımızın sırrı bu oldu. Bu yüzden TAV'da yönetimde kaldık, satış sözleşmesinde de bu yer aldı."
Başbakan "Beni çok kötü vurdun" dedi
Hamdi Akın otelcilik yatırımlarına Novotel markası ile devam ettiklerini anlatırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geçen ilginç bir anısını da paylaştı. "Novotel 4 yıldızlı, basit ama standart bir lüksün bulunduğu, Anadolulu işadamlarının Avrupa seyahatlerinde mutlaka yolunun bir kez kesiştiği bir oteldir. Novotel'i İstanbul'da çok güzel bir araziye yaptık. Başbakan Erdoğan bana "Bu arsayı ziyan ettin, bari 5 yıldızlı bir otel açsaydın" dedi. Ben de cevap olarak, "Başbakanım Anadolu'dan gelen işadamlarına makul bir fiyata İstanbul'da deniz gören bir otelde kalma fırsatı sunmak istedim" dedim.
Başbakan, "İşte şimdi beni çok kötü vurdun" dedi. Zeytinburnu'ndaki bu otel şimdi yüzde 90 dolulukla çalışıyor ve biz o sayede Anadolu'da ve Rusya'da toplam 18 otele ulaştık."