Akkuyu için 2017'de inşaat lisansı başvurusu planlanıyor
Akkuyu Nükleer AŞ, 2017 başlarında inşaat lisansı için başvuruda bulunmayı planlıyor.
Akkuyu Nükleer AŞ, 2017 başlarında inşaat lisansı için başvuruda bulunmayı planlıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2017 Yılı Bütçe Sunumu'nda yer alan bilgilere göre, gelecek yıl başında yapılacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesi inşaat lisansı başvurusunun ardından öncelikle nükleer güvenlik dışındaki yapıların inşası için Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan (TAEK) sınırlı çalışma izni alınacak.
İmar planı çalışmaları tamamlanıp sınırlı çalışma izni alındığında, Akkuyu sahasında mevzuatın öngördüğü hazırlık çalışmaları başlayacak. TAEK'ten inşaat lisansının alınmasıyla da nükleer güvenlikle ilişkili yapılar dahil inşaat çalışmaları, Rus Rosatom ile Cengiz-Kolin-Kalyon şirketleri arasında yürütülen ortaklık görüşmelerine de bağlı olarak bütün yönleriyle hız kazanacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 1 Aralık 2014'te projeye ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) konusunda olumlu karar verildi. Akkuyu Nükleer AŞ, 25 Haziran 2015'te ise EPDK'dan 3 yıllık ön lisans aldı.
İlk ünitesinin 2023 yılı sonuna kadar işletmeye alınması planlanan santral, toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak ve yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak.
Bu arada, küresel anlamda üretilen elektriğin yaklaşık yüzde 11'i nükleer enerjiden sağlanıyor. Bu çerçevede, Fransa elektrik üretiminin yüzde 77,6'sı, ABD yüzde 19,1'i, Almanya ise yüzde 15,5'ini nükleer enerjiden karşılıyor. Ayrıca yarısı Fransa, ABD, Rusya ve Çin'de olmak üzere dünyada 450 nükleer santral ünitesi (reaktör) işletmede bulunurken, 60 tanesinin ise inşası devam ediyor.