Babacan: Enerjide yerli yabancı ayrımı yapmıyoruz

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının yenilenebilir enerji ile daha da düşeceğini belirten Ali Babacan, “Türkiye’de lisans alan herkes yatırım yapabilir. Yerli - yabancı ayrımı yapmıyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferit B. PARLAK

ABD - Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının yenilenebilir enerji ile daha da düşeceğini belirten Ali Babacan, “Türkiye’de enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen firmalar arasında herhangi bir ayrıma gidilmiyor. Yatırım yapmak isteyen herkes lisans alırsa bunu yapabilir. Yerli yabancılar arasında kıyas yapmıyoruz” diye konuştu. ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Khush Choksy ise Türkiye’yi; Asya, Avrupa ve Ortadoğu’ya açılmada bir üs olarak belirlediklerini bildirdi.

TOBB heyeti ile birlikte hafta başından bu yana ABD’de temaslarını sürdüren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Alpha firmasının ev sahipliğinde yapılan Uluslararası Güneş Enerjisi Ticaret Fuarı’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Güneş enerjisinin önümüzdeki dönemde popüler hale geleceğini belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hükümet olarak buna inandıklarını aktardı. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin Türkiye için çok önemli olduğunun altını çizen Bakan Babacan, yenilenebilir enerji kaynaklarının arttırılmasıyla doğalgaz ithalatının daha da düşeceğini söyledi.

Benzin ve doğalgaz üzerindeki fiyatlarda herhangi bir hakimiyetleri olmadığını belirten Ali Babacan, “Türkiye’de enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen firmalar arasında herhangi bir ayrıma gidilmiyor. Yatırım yapmak isteyen herkes lisans alırsa bunu yapabilir. Yerli yabancılar arasında kıyas yapmıyoruz” şeklinde konuştu.

Bankaların Türkiye’deki büyük projeler için düşük faizli krediler açtıklarına dikkat çeken Ali Babacan, doğalgaz ve petrole bağımlı Türkiye’nin enerjiye yılda 60 milyar dolar harcadığını bildirdi.

‘Garanti fiyatlar projeleri kolaylaştırdı’

Son dönemlerde yapılan yasal düzenlemelerle güneş enerjisinden elektrik üretiminin önünün açıldığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan şöyle dedi:

“Yenilenebilir enerji tesislerinin ürettiği elektriğin satın alınması yönünde bir takım destekler var. Fiyatlar Almanya’daki kadar yüksek değil. Garanti fiyatlar getirdik. Bu da birçok projenin hayata geçmesini kolaylaştırdı. Böylesine bir garanti yenilenebilir enerji projelerinin olay uygulanabilir ve finanse edilebilir hale getiriliyor. Şimdiye kadar piyasa fiyatları yüksek oldu. özel sektör yenilenebilir enerji ile yakından ilgileniyor bu konuda büyük başarı ilde edeceğimizi düşünüyoruz.”

Yenilenebilir enerjiye verilen önem yanı sıra enerjide yerel kaynakların kullanılmasının da arttırılmasına çalıştıkları bilgisini veren Babacan, “Linyitle ilgili yatırım teşviki getirdik.Linyit madenlerine yatırım yapanlar elektrik üretimleri için ilginç teşviklerimiz var” diye konuştu.

Dünyanın petrol ve gaz rezervlerinin üçte birinin yer aldığı bölgede bulunan Türkiye’den birçok boru hattının geçtiğini belirten Ali Babacan şunları söyledi:

“Şu anda birçok projede var. TANAP Projesi. Azeri gazının taşınacağı boru hattı. Bunun yanı sıra Irak ve Türkiye arasındaki petrol boru hattı projesi de var. Herhangi bir gaz ve petrol boru hattı Türkiye’den Avrupa’ya geçiyor. Bu da Türkiye’nin Avrupa’nın çeşitlilik enerji kaynaklarını karşılıyor”

Kaiser: Türkiye için enerji güvenliği önemli

Toplantıya ev sahipliği yapan Alpha Group Başkanı Fred Kaiser, gerek Türkiye’de gerekse dünyada enerjinin öneminin giderek arttığını söyledi. Enerjinin 20-30 yıl önce bugünkü önemi taşımadığının altını çizen Kaiser,  “Şimdi daha önemli hale geldi. Güvenilir temiz enerji önem kazandı. Dünya ekonomik forumundan da çok iyi tanınıyor. Babacan’ın çok büyük bir özel sektör deneyimi de var. Ekonomide çok daha ilerleme sağlandı” diye konuştu.

Choksy: Amerikalı şirketler yeni pazarlar arıyor

ABD Ticaret Odası Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Khush Choksy, yeni pazarlar arayan ABD şirketlerinin bu kapsamda 4-5 ülke ile ilgilenmeyebaşladığını  söyledi. Bu kapsamda Asya, Avrupa ve Ortadoğu’ya açılmada Türkiye’nin jeopolitik bir üs olmasına karar verildiğini belirten Chosky, “Türkiye önemli bir değişim sürecinden geçiyor. Türkiye, Amerikan şirketlerine çekici gelen ilerleme sağladı” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir