Brent petrol bir ayın en düşük seviyesine geriledi

Brent petrolün varil fiyatı, 88,79 dolara gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesini gördü.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dün 91,56 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 90,92 dolar seviyesinde tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 15.21 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2,3 azalışla 88,79 dolar oldu. Böylece, Brent petrolün varil fiyatı son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 87,22 dolardan alıcı buldu.

Faiz kararı etkiledi

Piyasalar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) bugün yapılacak toplantısından çıkacak üretim kararına odaklanmış durumda.

Buna karşı dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'den gelen makroekonomik veri akışının Fed'in faizleri beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağına işaret etmesiyle petrol fiyatları son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

 

ABD dolarının son 10 ayın en yüksek seviyesine çıkması da diğer para birimlerini kullanan alıcıların petrole olan talebini azalttığı için fiyatların düşüşüne katkıda bulunuyor.

Petrol kesintisi sürebilir

Piyasalar, OPEC ülkelerinin vereceği üretim kararına odaklandı ancak grubun en büyük üreticileri Rusya ve Suudi Arabistan toplantı öncesi yaptıkları açıklamalarda, mevcut kesintilerde değişiklik yapılmayacağını bildirdi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, ülkesinin gönüllü petrol üretim kesinti kararını gelecek ay gözden geçireceğini söyledi.

Petrol ihracatı kesintisini sürdüreceklerini belirten Novak, "Rusya eylül ve ekimde devreye giren günlük 300 bin varil düzeyindeki gönüllü petrol ihracat kesintisini yıl sonuna kadar devam ettirecek." dedi.

Aralık sonuna kadar değişiklik yok

Suudi Arabistan da benzer bir açıklamada bulunarak, temmuzdan bu yana uygulanan günlük 1 milyon varillik gönüllü kesintinin aralık ayının sonuna kadar sürdürülmesi kararına sadık kalınacağını bildirdi.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın Enerji Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde ise söz konusu kesinti kararının kasımda yeniden gözden geçirileceği ve gerekirse artırılabileceği belirtildi.