Doğalgaz dağıtım lisansı sahipleri lokal dağıtım şebekesi kurabilecek

Doğalgaz dağıtım lisansı sahipleri, LNG veya CNG yöntemiyle beslenen lokal dağıtım şebekesi kurabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararına göre, doğalgaz piyasası dağıtım lisansı sahipleri, dağıtım bölgesi kapsamında olup iletim şebekesinin ulaşmadığı veya teknik ve ekonomik açıdan mümkün olmadığı bölgelerde, EPDK tarafından da uygun bulunması halinde sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) veya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile beslenen lokal dağıtım şebekesi kurabilecek. CNG ve LNG'nin özel araçlarla taşınması faaliyetlerini yürütebilecek.

Bu yöntem, dağıtım bölgesi kapsamında bir bölgeye doğalgaz arzı sağlamak amacıyla planlanan veya yapımına başlanan iletim hattı veya dağıtım şebekesi imalatının çeşitli nedenlerle gecikmesi durumunda, boru hattı yatırımı tamamlanıncaya kadar geçici süreyle de uygulanabilecek.

Karar kapsamında dağıtım şebekeleri, arzın mücbir sebeplerle aksaması halinde, mücbir sebebin devam ettiği süreyle sınırlı olmak üzere dağıtım şebekeleri aynı yöntemle beslenebilecek.

Dağıtım şirketleri CNG veya LNG satış faaliyetinde bulunamayacak. Şebeke beslemesi dışında CNG ve LNG'nin iletim ve dağıtımını yapamayacak.