Doğalgaz piyasası serbestleşecek
Doğalgaz Piyasası Kanunu Taslağı ile sektöre daha fazla oyuncunun girmesi sağlanacak. LNG ve depolama tesislerine teşvik sağlanacak.
Canan SAKARYA
ANKARA - Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Doğalgaz Piyasası Kanunu Taslağı'na göre BOTAŞ, ulusal tüketimdeki payı yüzde 20'ye düşünceye kadar sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) hariç yeni alım sözleşmesi yapamayacak, süresi dolan mevcut alım sözleşmelerini yenileyemeyecek. Sektörde şeffaflık sağlanması için oyunculara bilgi paylaşımı yükümlülüğü getirilecek. Bakanlar Kurulu'na enerji arz güvenliği konusunda yaptığı sunum ile imzaya açılan Doğalgaz Piyasası Kanun Taslağı'na ilişkin bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bugün itibarıyla ülkemizde enerji arz güvenliği açısından herhangi bir sıkıntı bulunmamakta. Bununla birlikte sürekli artan enerji ihtiyacımızı göz önüne aldığımızda yaklaşık 122 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca 2001 yılında yayımlanan Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nu piyasadaki yeni gelişmeler üzerine güncelliyoruz. Sektörün öngördüğümüz yapıya kavuşması için hazırladığımız kanun taslağı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Geçtiğimiz yasama yılında Elektrik Piyasası Kanunu'nu yenilemiştik. Enerji sektörünün tam rekabetçi bir yapıya kavuşması için Doğalgaz Piyasası Kanunu'nu da bu yasama yılında kanunlaştırmayı hedefliyoruz" dedi.
Bakanlar Kurulunda imzaya açılan yasa taslağı ile BOTAŞ, ulusal tüketimin yüzde 20 oranına düşünceye kadar, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı haricinde yeni doğal gaz alım sözleşmesi yapamayacak ve süresi biten mevcut doğal gaz alım sözleşmelerini yenileyemeyecek. Ancak Bakanlar Kurulu kararıyla, doğal gaz arz güvenliğinin sağlanması veya ihraç etmek amacıyla doğal gaz alım sözleşmeleri yapabilecek.
Yeni düzenlemeyle isteyen şirket BOTAŞ'ın da gaz aldığı ülkelerden doğalgaz ithal edebilecek. Halen özel şirketler, BOTAŞ'ın gaz getirdiği bir ülkeden doğalgaz getiremiyor. Sektörde daha fazla oyuncunun yer almasıyla rekabeti artması ve bunun getireceği fiyat düşüşlerinin nihai tüketiciye de yansıması bekleniyor.
LNG ve depolama tesislerine teşvik
Kanuna eklenen geçici maddeye göre, 2025 sonuna kadar kapasite artışı yapacak veya ilk defa işletmeye girecek LNG terminal tesisleri ile depolama tesisleri, tesislerin yatırım döneminde harç ve düzenlenen kâğıtlarda damga vergisinden müstesna olacak. Yatırım ve işletme dönemlerinin ilk 10 yılında izin, kira, irtifak hakkı ve kullanma izni bedellerinde indirim uygulanacak. Bakanlar Kurulu bu süreyi 5 yıl daha uzatmaya yetkili olacak.
Tüketici fiyatları takip edebilecek
Tüketicilerin bilgilendirilmesi amacıyla doğalgaz dağıtım şirketleri uyguladıkları tarifelere ilişkin bilgileri internet sitelerinde yayınlayacaklar. Bu düzenleme ile tüketicinin satın aldığı doğalgazın fiyatını güncel olarak takip etmesi imkanı sağlanacak. Diğer bir düzenlemeye göre, enerji ürünlerinin fiyatlarının belirlendiği enerji borsası EPİAŞ bünyesinde doğalgaz da olacak. Organize toptan doğalgaz piyasaları kapsamındaki işlemler EPİAŞ aracılığıyla yapılabilecek.