Enerjide "rüzgar" hızlı esti

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü, son 1 yılda yüzde 35 artarak 3 bin 581 megavata yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü, son 1 yılda yüzde 35 artarak 3 bin 581 megavata yükseldi. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımını artırmaya çalışan Türkiye, rüzgardan enerji üretimine hız veriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de bu yılın 8 ayında rüzgar enerjisinde kurulu kapasite, 2013'ün aynı dönemine göre 926 megavat artarak 3 bin 581 megavata çıktı. Bu yılın ilk yarısında kamu, özel sektör eliyle inşa edilen 47 rüzgar enerjisi santralini (RES) devreye aldı. Böylece elektrikte 68 bin megavat seviyesindeki toplam kurulu gücün yaklaşık yüzde 5'i rüzgardan elde edildi.

Türkiye'de geçen yıl ağustos ayında rüzgar enerjisi kurulu gücüne 27 megavat eklenirken, 2014 yılı ağustos ayında bu rakam 6 katın üzerine çıkarak yaklaşık 170 megavat olarak gerçekleşti.

Bölgelerde Ege, şehirlerde Balıkesir birinci  

Türkiye'de en fazla rüzgar santrali Ege Bölgesi'nde bulunuyor. Türkiye'nin rüzgar enerjisindeki kurulu gücünün yüzde 38'ini (1360 megavat) Ege Bölgesi'ndeki elektrik üretim tesisleri oluşturuyor. Ege Bölgesi'ni yüzde 36 ile (1288 megavat) Marmara Bölgesi takip ediyor. Akdeniz Bölgesi ise yüzde 15'lik (537 megavat) kurulu güçle üçüncü sırada yer alıyor.

Rüzgar enerjisindeki kurulu gücün illere göre dağılımına bakıldığında ise Balıkesir'in ilk sırada yer aldığı görülüyor. Balıkesir, 767 megavatlık kurulu gücüyle Türkiye'de en çok rüzgar santralinin bulunduğu şehir. İzmir, 613 megavatlık kurulu gücü ile ikinci sırada yer alırken 393 megavatla Manisa en fazla rüzgar santralinin bulunduğu üçüncü şehir konumunda yer alıyor.

Rüzgarda 2013 sonunda 2 bin 958 megavat olan kurulu gücün, bu yıl sonu itibarıyla 4 bin megavat seviyesine çıkarılması hedefleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir