Enerjide tüketici odaklı iş modelleri hayata geçecek

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, dünyada 2040 yılına kadar yaklaşık 67 trilyon dolarlık enerji yatırımı yapılacağını, bunun 23 trilyon dolarlık kısmını enerji verimliliği yatırımlarının oluşturacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KARA

Sabancı Holding YönetimKurulu Başkanı Güler Sabancı, insanoğlunu enerji alanında zorlu ama fırsatlarla dolu bir geleceğin beklediğini belirterek, gelecek 23 yılda enerji verimliliğini artırmak amacıyla 23 trilyon dolarlık yatırım yapılacğının hesaplandığını söyledi.

Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, 2040 yılına kadar tüm dünyada mevcut fiyatlarla toplam 44 trilyon dolarlık enerji yatırımı yapılacağının hesaplandığını söyledi. Enerji verimliliğinde iyileştirme için de 23 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Güler Sabancı, "Yani; zorlu bir enerji geleceği, fırsatlarıyla birlikte bizleri bekliyor. Daha fazla rekabetçilik, uygun yatırım iklimi, artan verimlilik, ileri teknoloji ve ciddi inovasyon konuları, enerjide başarılı bir dönüşümün ana bileşenlerini oluşturacak” dedi.

Günümüzde enerji alanında çok çarpıcı küresel trendlere tanıklık edildiğini ifade eden Güler Sabancı, “Enerji kaynaklarına bakıldığında, en yüksek ölçekli büyümenin yenilenebilir enerjiden geleceği görülüyor. Yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının yüzde 23’ten yüzde 37’ye çıkması bekleniyor" diye konuştu. Enerji verimliliğinin önemini vurgulayan Güler Sabancı, sanayide çok yaygın kullanılan elektrikli motorlarla ilgili yapılan bir örnek çalışmanın, doğru yatırımlarla enerji talebinin daha sağlıklı yönetilebileceğini ortaya koyduğunu kaydetti.

Geleceği şekillendirecek kavramlar

Enerji alanındaki teknolojik gelişmelerle birlikte, yeni kavramları tartışmaya ve gelecek projeksiyonlarına dahil etmeye başladıklarını aktaran Güler Sabancı, enerji sektörünün geleceğini şekillendirmekte belirleyici olacak bu kavramları dağıtık üretim, akıllı şebekeler, enerji depolaması, talep yönetimi ve elektrikli araçlar olarak sıraladı.

Türkiye’nin enerji talebindeki artışı güvenli, rekabetçi ve sürdürülebilir koşullarda sağlamanın ana öncelik olarak göründüğünü aktaran Güler Sabancı şöyle dedi: “Enerjide arzı ve talebi en doğru şekilde yönetmeliyiz. Bakanlığımızın bu konuda çok yoğun mesai harcadığını biliyoruz. Biz de bu çabaları ve çalışmaları yürekten destekliyoruz.”

Tüketici lehine bir piyasa

Enerjide tüketicinin rolünün ve öneminin arttığına bir kez daha vurgu yapan Güler Sabancı, “Tüketiciyi işin odağına alan yeni iş modelleri ve uygulamalar giderek daha fazla yaygınlık ve işlerlik kazanmak durumunda" ifadesini kullandı. Liberalleşme adımlarını daha ileriye taşıyarak tüketicinin lehine bir enerji piyasasına daha fazla işlerlik kazandırmak gerektiğini kaydeden Güler Sabancı, “Bunu sağlamak üzere, enerji piyasalarımızda düzenleyici çerçeveyi; piyasanın rekabetçiliğini, şeffaflığını ve elbette öngörülebilirliğini artıracak şekilde güçlendirmeliyiz” dedi.

Petrolü Asya’daki kamyonlar kurtarıyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, dünya petrol sektörünün, devam eden talep artışını Asya kıtasındaki kamyonlara bağladı. Fatih Birol, World Energy Outlook 2016 Turkey raporunun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, iklim değişikliği konusunda radikal kararlar alınmadığı sürece petrol talebinin düşmeyeceğini söyledi. “Talebin azalması iki şekilde mümkün. Verimlilik artışı ve elektrikli arabalar” diyen Birol şöyle devam etti: “Ancak bir gerçek var ki kamyonlar, uçaklar ve petrokimya tesisleri petrol kullanmaya devam etmek zorunda. Bunu değişmesi pek mümkün değil. Talep normalden yavaş olsa da büyümeye devam edecek. Bugün dünyadaki akaryakıt tüketiminin üçte biri Asya’daki kamyonlara ait.” Kömürün küresel enerji arzında hala önemli bir role sahip olduğunu kaydeden Fatih Birol, “Çin bu konuda hala lider. Kömürün yarısı orada kullanılıyor. Son iki yıldır, ilk kez hafif düşüş görülüyor ve bu düşüş devam edecek. Bunun sebebi ise iklim değişikliğinden ziyade, şehirlerdeki hava kirliliği” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir