Enerjisa'ya ABD'den 500 bin dolarlık destek fonu

Başkent EDAŞ, ikinci faz çalışmaları için ABD Ticaret Geliştirme Ajansı'ndan 500 bin dolarlık destek fonu almaya hak kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerjisa bünyesindeki Başkent EDAŞ, sürdürdüğü başarılı uygulamaları nedeniyle ikinci faz çalışmaları için ABD Ticaret Geliştirme Ajansı'ndan 500 bin dolarlık destek fonu almaya hak kazandı. 

Enerjisa'dan yapılan açıklamada, 14 ilde, yaklaşık 20 milyon kullanıcıya dağıtım hizmeti sunan Enerjisa'nın, elektrik dağıtımında öncü çalışmalarına hız kesmeden devam ettiği ifade edildi. 

Enerjisa'nın 2009 yılında devraldığı Başkent EDAŞ'ın, çalışmalarını operasyonel mükemmellik yaklaşımıyla sürdürdüğü ve başarılı projelere imza attığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Akıllı Şebekeler yol haritası çalışması ile 2011 yılında ABD Ticaret Geliştirme Ajansı'ndan (USTDA) fon almaya hak kazanan Başkent EDAŞ, bu çalışmanın rehberliğinde akıllı şebekeler konusunda SCADA (Şebeke Kontrol ve İzleme Sistemi), GIS (Coğrafi Bilgi Sistemleri), OSOS (Otomatik Sayaç Okuma) gibi birçok önemli projeyi sektörde ilk kez hayata geçirdi. Bu çalışmanın ardından, Başkent EDAŞ sürdürdüğü başarılı uygulamaları nedeniyle ikinci faz çalışmaları için ABD Ticaret Geliştirme Ajansından 500 bin dolar tutarında yeni bir destek fonu almaya hak kazandı." 

Enerjisa'nın akıllı şebeke projesinin kullanım alanı genişliyor 

Başkent EDAŞ'ın, ABD Ticaret Geliştirme Ajansından aldığı birinci faz destek ile  akıllı şebekeler vizyonu belirlediğine işaret edilen açıklamada, şirketin böylece Türkiye'de geçerli, sürdürülebilir ve verimli bir akıllı şebeke yapısına bilinçli bir şekilde ulaşabilmesi için izlenecek yol haritası ortaya çıkardığı ifade edildi. 

Enerjisa'nın açıklamasına göre, bundan sonraki aşamada, başarıyla uygulanan projelerin genişletilmesi ve farklı projeler oluşturma safhasındaki yol haritası belirlenerek teknik çalışmalar detaylandırılacak. Bu çerçevede, mevcut SCADA sistemine dahil edilecek noktaların sayısı ve konumları için durum analizi, geniş çaplı akıllı sayaç uygulamaları, alçak gerilim şebekesinin otomasyonu, büyük ölçekli enerji depolama sistemleri ve akıllı şebeke sistemlerinin entegrasyonu konularında çalışma ve analizler gerçekleştirilecek. 

Enerjisa Üst Yöneticisi Yetik Mert, Enerjisa'nın faaliyet gösterdiği her alanda olduğu gibi dağıtım hizmeti sunduğu bölgelerde de fark yaratan ve öncü çalışmalarını operasyonel mükemmellik ilkesi ile hayata geçirdiğini ifade etti. Bu ilke ile Başkent bölgesinin ikinci faz akıllı şebekeler çalışması için ABD Ticaret Geliştirme Ajansı gibi uluslararası alanda çok prestijli bir kurumdan 500 bin dolar tutarında destek fonunu ülkeye getirmenin gururunu yaşadıklarını belirten Mert, "Dağıtım faaliyetlerimizle 20 milyonu aşan kullanıcımıza, Türkiye'de lider, Avrupa'da ise örnek gösterilecek hizmetler sunma hedefimiz ile çalışmalarımıza devam edeceğiz" ifadesini kullandı. 

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Kıvanç Zaimler de imza töreninde yaptığı konuşmada, İkinci fazda yapılacak çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak uygulamaların yalnızca Başkent bölgesinde hedeflerine ulaşmaya destek olmakla kalmayacağını, aynı zamanda diğer dağıtım şirketleri AYEDAŞ ve Toroslar'daki çalışmaları için de önemli bir rehber niteliğinde olacağını kaydetti.  

  

Bu konularda ilginizi çekebilir