Genel Enerji, Kuzey Irak'ta büyümeye devam ediyor

Kuzey Irak Bölgesi'ndeki kaynaklarını artırmaya devam eden Genel Enerji Erbil'in doğusunda 246 km karelik bir alana sahip Bina Bawi keşif lisansında yüzde 23'lük bir hisseyi satın aldı. A&T petrol firmasına ait hissenin değeri 175 milyon dolar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





İSTANBUL - Genel Enerji, Kuzey Irak Bölgesi'ndeki kaynaklarını artırmak amacıyla bir adım daha atarak Bina Bawi keşif lisansında yüzde 23'lük bir hisseyi satın aldı.

Genel Energy'den Londra Borsası'na yapılan açıklamaya göre, Bina Bawi, günlük üretimi 80 bin varil olan ve üretiminin günlük 200.000 varile çıkarılması hedeflenen Taq Taq petrol üretim sahasının hemen yanında yer alıyor. Satın alma, A&T petrol firmasına ait 175 milyon dolar değerindeki hissenin alınması ile gerçekleşecek.

A&T'nin tamamı, bir Türk firması olan Petoil Petrol ve Petrol Ürünleri firmasına ait bulunuyor. Anlaşma, Genel Enerji'nin nakit kaynaklarından karşılanacak. Bina Bawi yapısı, Erbil'in doğusunda 246 km karelik bir alana sahip. Genel Enerji, bugüne kadar bloktaki üç kuyudan ikisinde sondaj yapıldığını, kayda değer ölçüde hidrokarbona rastlandığını belirtti.

'Petrol kalitesi yüksek'

Genel Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Tony Hayward konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Varolan ana sahalarımızdan biri olan, bir boru hattı ile bölgenin ana ihracat boru hattı olan Kerkük-Ceyhan'a uzanan petrol boru hattına bağlamayı planladığımız Taq Taq sahamızın hemen yanında bulunan, oldukça yüksek kalitedeki bir sahayı satın alıyoruz.

Alım satım işlemi, Kuzey Irak bölgesindeki kaynaklarımızın istikrarlı, umut vaat eden bir bölge olarak kabul edilen arazi aracılığıyla inşası stratejimize çok uymakta. Genel enerji bölgedeki en büyük petrol üreticisi ve en güçlü rezervlere sahip. Anlaşma, pozisyonumuzu geliştirmiş ve bizim Kuzey Irak Bölgesi'ndeki muazzam potansiyele olan inancımızı ve devam eden gelişiminde lider bir rol oynamadaki kararlılığımızı teyit etmekte" ifadelerini kullandı.

Yazılı açıklamada verilen bilgilere göre, Genel Enerji Genel, Bina Bawi-3 kuyusunun Triyasik katmanda olan ve 1.000 metre üzerinde olduğu tahmin edilen ilave bir brüt hidrokarbon sütununun henüz test edilmediğini ancak 2007'de ilk kuyuda bulunan gaz bulunduğunu doğruladı. Bina Bawi-3 kuyusunun sonuçları değerlendirilmeye devam ediyor. Bu yıl ve gelecek yıl, 2013'ün başında başlaması planlanan üretim testlerinin yanı sıra ilave keşif/ değerlendirme çalışmalarının yapılması planlanıyor.

Bazı izinlerin ve, Bölgesel Kürt Hükümeti'nin onay ve teminatlarına bağlı olarak satın almanın tamamlanmasıyla, 'Genel Energy Plc', Bina Bawi üretim anlaşmasının yüzde 23'üne sahip olacak. OMV yüzde 36'lık bir işletme lisansına sahip ve Prime Natural Resorces ise yüzde 21'lik bir paya sahip bulunuyor. Bölgesel Kürt Hükümeti, yüzde 20'lik hissesini korumaya devam edecek.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir