Güneşte ölçümler gecikti yatırımcılar erteleme istedi

Türkiye'nin enerji arzında önemli bir yere sahip olması planlanan rüzgar ve güneş enerjisinde ‘bürokrasi' sorunu bir türlü aşılamıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem GÜNDÜZ

ANKARA - Rüzgar ve güneş enerjisinde ‘bürokrasi' sorununun bir türlü aşılamaması en önemli gider kalemlerinden enerji alanındaki yatırımlarda gecikmeye neden oluyor. 600 megavatlık güneş enerjisi lisansı başvurularında, yatırımcılar orman arazileri sorunu ve ölçümlerin gecikmesi nedeniyle lisans başvurularında erteleme talebinde bulundu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) Ocak 2012'de çıkardığı ‘Güneş Enerjisi Tebliği'ne göre, bu alana yatırım yapmak ve lisans almak isteyen yatırımcıların Haziran 2013 tarihinde EPDK'ya 6 aylık ölçüm raporlarını sunmaları gerekirken, Orman Bakanlığı'ndan izin almak zorunda olan yatırımcılar ağustos ayında çıkan ‘güneş enerjisi başvurularını kabul etmeyin' yazısıyla şoka uğradı. Yatırımcılar bürokratik engeller ve ölçümlerin geciktirilmesi nedeniyle lisans başvuru tarihinin ertelenmesini istedi. Halen kurulu tesislerin, küçük işletmeler ile ev ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğu Türkiye'de, 2013 yılından itibaren büyük yatırımcıların güneş enerjisi santralleriyle pazarda yer alacağı düşünülüyor. Büyük yatırımcılar ülke genelinde lisans için gerekli olan güneş ölçümlerine başlamaya hazırlanıyor. 2013 yılında verilecek 600 MW Güneş Lisansı, Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği'nin hayata geçmesi ve düşen yatırım maliyetleri
sonucu 2013 ve sonrasında sektörde büyük bir hareketlenme görülmesi bekleniyor.

Zaman giderek daralıyor

Sektör yetkilileri, Güneş Enerji Santrali'ne (GES) dayalı elektrik üretim tesisi için zamanın daraldığını belirterek, "Başvuru için 6 aylık saha ölçümü zorunlu olduğundan yatırımcıların hızlı davranması gerekiyor. Bu nedenle bir an önce sahanın tespit edilerek 6 aylık saha ölçümünün başlaması lazım. Her bir ölçüm istasyonu için ayrı ayrı başvuru yapılacak ve bir kişiye en fazla 50 MW lisans verilebilecek. MW başına arazi kullanımı 20 dönümü geçmeyeceği gibi tarım arazileri ve yasada belirtilen özel alanlara GES kurulamayacak. Alım garantisi şimdilik en az 10 yıl olmakla beraber, en düşük 13.3 USD cent/KWh bütün aksamın yerli olması halinde üst limit 20.35 USD cent/KWh olmaktadır" dedi.

Bolu, cansız tavuklarla enerji verimliliğini artıracak Çöpten elektrik üretimi gerçekleştiren ilk belediye olan Bolu Belediyesi, yeni bir projeye imza atarak, cansız
tavukları diğer atıklarla birlikte değerlendirerek enerji verimliliğini artırmayı hedefliyor. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Bir kümeste minimum yüzde 5 tavuk ölümü oluyor. Bu ölen tavuklarımızı da çöp alanına attığımızda enerji elde ettiğimiz metan gazının çoğalmasını hedefliyoruz" dedi. Yılmaz, bu noktada Güney Koreli bir firma ile bu projenin çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, gerçekleştirdiği projeleri yerinde göstererek bilgi verdi. Bolu'nun içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla Temiz Su Arıtma Tesisi kurduklarını bildiren Yılmaz, Gölköy Barajı'ndan alınan suyun arıtılmasını öngören projenin maliyetinin 22 milyon 500 bin dolar olduğunu ifade ederek "Gölköy Barajı'ndan 6 adet pompa ile alınan su arıtma tesisine ulaştırılıyor. Tesiste arıtılan su şehre veriliyor. Tesis 2033 yılına kadar Bolu'nun su ihtiyacını karşılayacak. 2033 yılında Bolu'nun su ihtiyacının 1100 lt/sn olacağını öngörüyoruz" dedi.

Şu anda Gölköy Barajı'ndan saniyede 650 litre su alarak arıtma kapasitesine sahip olan tesisin bir sonraki adımda Karadere Suları ve Çele Barajı'ndan saniyede 450 litre su alacağını bildiren Yılmaz, proje kapsamında 10 bin metreküp ve 7 bin 500 metreküp kapasiteli iki adet deponun yer aldığını kaydetti.

Yatırım bankaları güneş yatırımını destekliyor

Türkiye'nin sahip olduğu büyük güneş enerjisi potansiyelinin yanında, ülkedeki düşük tarife garantisi, uzun süren lisans edinme prosedürleri ve hükümetin güneş enerjisinde uyguladığı 600 MW'lik sınırlama, marketin büyümesinin önündeki en büyük engelleri oluşturuyordu. Hükümetin 2015 yılında yeni güneş enerji lisanslarını açıklaması bekleniyor. Uluslararası yatırım bankaları güneş yatırımlarını desteklerken, Türkiye yenilenebilir enerji sektörüne katkıda bulunuyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın açıkladığı 50 milyon euroluk mali destek ile birlikte hükümetin güneş enerjisi üretimini desteklemek amaçlı 10.4 milyon euroluk yatırım yapacağı belirtiliyor.

Türkiye Enerji Zirvesi bugün Kayseri'de başlıyor

EnerjiSa ana sponsorluğunda Enerji Fuarcılık tarafından düzenlenecek olan Gas&Power Türkiye Enerji Zirvesi'nin üçüncüsü, bugün Kayseri'de başlıyor. Enerji Fuarcılık Genel Müdürü Mustafa Akıncı, ‘4 Piyasa Tek Zirve' sloganıyla gerçekleştirilecek Türkiye Enerji Zirvesi'nde enerji sektörünü oluşturan elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG sektörlerinin tüm piyasa oyuncularıyla bir araya gelerek, iki gün boyunca pek çok konunun masaya yatırılacağını söyledi. ‘2023 Türkiye Hedeflerinde Enerji Sektörü' ana teması etrafında toplanılacak olan ve başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yapacağı zirvede gerçekleştirilecek oturumların konularının ise elektrik ve doğalgaz piyasalarında arz güvenliği ve yatırımlar, transit boru hatları ve Türkiye'nin enerji üssü misyonu, enerji piyasalarında özelleştirmeler ve yerli-yabancı yatırımcıların Türkiye ilgisi, enerji finansmanında alternatif modeller, enerji borsası, petrol ve LPG piyasalarında talep ve düzenleme beklentileri olarak sıralayan Akıncı, zirvenin pek çok yerli ve yabancı akademisyene de ev sahipliği yapacağını duyurdu.