İki ayda 365 MW yeni kurulu güç
Türkiye'de özel sektör elektrik üretiminde yılın ilk iki ayında 32 tesisle 365.7 megawatt'lık kurulu güç daha devreye girdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Mehmet KARA
İSTANBUL - Türkiye'de özel sektörün elektrik üretiminde bu yılın ilk iki ayında devreye soktuğu toplam kurulu güç 366 MW'ye ulaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, Türkiye'de özel sektör bu yılın Ocak ve Şubat aylarında 32 adet elektrik üretim tesisini daha devreye soktu. Böylece Türkiye'de özel sektörün 2003 yılından bu yana devreye soktuğu elektrik üretim tesislerinin sayısı 726'ya, bu santrallerin toplam kurulu gücü ise 20 bin megawatt'a (MW) dayandı.
Bu yılın ilk iki ayında devreye giren yatırımlardan biri 1.5 MW gücündeki çöp gazı tesisi. Bir diğer tesis ise 2.8 MW gücündeki biyogaza dayalı elektrik üretim santrali oldu. Yeni devreye alınan tesisler arasında en büyük pay, hem adet açısından hem de kurulu güç açısından hidroelektrik santrallerine ait. Devreye alınan 17 adet hidroelektrik santralinin toplam kurulu gücü ise 167 megawatt düzeyinde. Son eklenenlerle birlikte Türkiye'de özel sektör tarafından 2003 yılından bu yana işletmeye alınan toplam HES sayısı 287'ye, bu tesislerin toplam kurulu gücü ise 5 bin 845.9 MW'ye yükseldi.
Doğalgazdan vazgeçilmiyor
Her ne kadar elektrik üretiminde doğalgazda aşırı bağımlılık eleştirilse de bu kaynağa dayalı üretim yatırımları devam ediyor. Yılın ilk 2 ayında doğalgaza dayalı 5 yeni tesis daha devreye alındı. Bu tesislerin toplam kurulu gücü 80.6 megawatt düzeyinde. Son devreye girenlerle birlikte özel sektör eliyle 2003 yılından bu yana işletmeye alınan doğalgaza dayalı
elektrik üretim tesisi sayısı 255'e, bunların toplam kurulu gücü ise 7 bin 977 MW'ye ulaştı. Hem kurulu güç hem de toplam tesis sayısı açısından hidroelektrik ve doğalgaza dayalı santrallerin arkasından gelen üçüncü sıradaki tesis türü ise rüzgar santralleri oldu. Ocak ve şubat aylarında devreye alınan 7 adet rüzgara dayalı elektrik üretim tesisinin toplam kurulu gücü 76.9 MW düzeyinde. Böylece Türkiye'de 2003 yılından bu yana işletmeye rüzgara dayalı elektrik üretim tesisleri sayısı 103'e, toplam kurulu güçleri ise 2 bin 321 MW'ye yükseldi.
Linyitte 107.6 MW
EPDK kayıtlarına göre OcakŞubat aylarında bir adet de linyite dayalı elektrik üretim tesisi devreye alındı. Bu tip elektrik santrallerinin sayısı 8'e, toplam kurulu güçleri ise 107.6 MW'ye çıktı. Türkiye'nin hedefi... Bu yıl devletin hedeflediği ya da tahmin ettiği kurulu güç artış oranı yüzde 3. Ancak sektör kaynakları bunun çok mütevazı bir hedef olduğunu belirtirken, devreye alınacak ilave kurulu gücün bunun çok çok üzerinde olacağını düşünüyor.
Örneğin, RWE&Turcas tarafından Denizli'de devreye alınacak 1000 MW'lik doğalgaza dayalı yeni santralin bile tek başına ciddi bir katkı yapacağına dikkat çekiliyor. Toplam güç 58 MW 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma vizyonuyla hareket eden Türkiye’nin bunu sağlayacak büyüme için ciddi bir enerji talebi artışına sahne olacağı kesin. Sektör kaynakları, halen yaklaşık 58 MW’lik kurulu güce sahip olan Türkiye’nin 2023 yılında 100 bin MW’nin üzerinde bir kurulu güce ulaşması gerektiğinde birleşiyor. Enerjide liberalleşme anlayışını benimseyen Türkiye’de devletin nükleer hariç, elektrik üretimi yatırımlarını tümüyle özel sektöre bıraktığı dikkate alınırsa, önümüzdeki 10 yıl içinde enerji yatırımları için en az 60-70 milyar dolarlık finansman ihtiyacı doğacağı tahmin ediliyor. Türkiye, mevcut kurulu gücüyle geçtiğimiz yılki 240 milyar kWh’lik elektrik talebini karşılamayı başardı. Ancak uzmanlara göre talep ve arzda başa baş bir durum var ve bu ileriye dönük bir tehlike sinyali olarak kabul edilmeli.