İZKA'dan yenilenebilir enerjiye 25 milyon lira kaynak

İZKA Yönetim Kurulu Başkanı İzmir Valisi Kıraç: 'Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Programı aracılığıyla İzmir ekonomisine 25 milyon lira daha kazandıracağız"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
İZMİR - İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Kalkınma Ajansı'nın yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri konusundaki yeni programıyla İzmir ekonomisine 25 milyon lira daha kazandırılacağını bildirdi. İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) 2013 yılında yürüteceği "Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı", İZKA Yönetim Kurulu Başkanı İzmir Valisi Cahit Kıraç tarafından tanıtıldı.
 
Kıraç, İZKA binasında düzenlenen tanıtımda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hazırlanan ilk bölge planı konumundaki İzmir Bölge Planı'nda, tarım, turizm, lojistik ve ileri teknoloji ve yenilenebilir enerjinin öncelikli konular olarak belirlendiğini hatırlattı.
 
Ajansın bugüne kadar 393 projeye yaklaşık 95 milyon kaynak aktardığını ifade eden Vali Kıraç, "Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Programı aracılığıyla İzmir ekonomisine 25 milyon lira daha kazandıracağız" dedi.
Kıraç, Türkiye'nin enerji kaynaklarını en ekonomik ve etkin biçimde değerlendirmek ve alternatif enerji kaynaklarını kullanmak zorunda olduğunu vurguladı.
Enerji güvenliği açısından dışa bağımlılığın kabul edilebilir düzeyde tutulması gerektiğine ve bu noktada yenilenebilir enerji kaynakları bakımından değerlendirildiğinde, bölgede birçok fırsatın ve potansiyelin bulunduğuna işaret eden Kıraç, şunları söyledi:
"İzmir'deki KOBİ'lerin, kooperatiflerin, belediyelerin, mahalli idare birliklerinin, üniversitelerin ve organize sanayi birliklerinin başvuru yapabileceği bu programla birlikte Ajansımız üç alanda destek sağlayacaktır. Bunlar; yenilenebilir enerji ve çevre konularına yönelik Ar-Ge ve ticarileştirme çalışmaları, doğrudan lisanssız elektrik üretimi ve yenilenebilir enerjinin ısıtma, soğutma, kurutma ve ulaştırma gibi alanlarda kullanımıdır. Bu alanda sunulacak projeler değerlendirmeye tabi tutulacak ve başarılı olan projeler 1 milyon liraya kadar destek alabileceklerdir."
Tanıtım toplantısında İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Hüseyin Porsuk da hazır bulundu.