Kaya gazı sahası terör sebebiyle açılamıyor

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Kumbaroğlu, Güneydoğu'da Türkiye'nin 7 yıllık tüketimini karşılayabilecek kaya gazı rezervleri olduğunu, terör nedeniyle yatırımların olumsuz etkilendiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE 

ANKARA - Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye’nin 7 yıllık tüketimini karşılayacak Diyarbakır’daki Sarıbuğday- 1 adlı kaya gazı sahasının hızlanması için bölgedeki karışıklığın son bulması gerektiğini söyledi. 

Bölgede son dönemlerde artan olayların düşündürücü olduğuna dikkat çeken Gürkan Kumbaroğlu, bunların enerji alanındaki yatırımları ve gelişmeleri olumsuz etkilediğini bildirdi. Güneydoğu Anadolu’daki kaya gazının Türkiye’nin 7 yıllık tüketimini karşılayacak rezerve sahip olduğunun tespit edildiğini ifade eden Kumbaroğlu, karışıklığın bitmesiyle birlikte Sarıbuğday- 1 sahasındaki çalışmaların da hızlanacağını aktardı.

İran ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinen Gürkan Kumbaroğlu, enerji başta olmak üzere bir çok alanda İran ile Türkiye’nin büyük çaplı anlaşmalara imza atmasının her iki ülke açısından da yararlı olacağını kaydetti. Dünyanın ikinci büyük gaz rezervine sahip olan İran’ın Güney Pars sahasına Türkiye’nin girebileceğini dile getiren Kumbaroğlu, İran’ın da Türk yatırımlarına sıcak baktığını, TPAO ve BOTAŞ’ın bu sahalarda petrol ve doğalgaz arama çalışması yapabileceğini söyledi. Yakın zamanda Antalya’da düzenlenecek enerji konferansının İran tarafından da desteklendiğini söyleyen Kumbaroğlu, bunun da Türk şirketlerinin yatırımı için önemli bir gösterge olacağını ifade etti. 

'Tarihi fırsatlar bekletilmemeli' 
Türk Akımı projesinin Türkiye açısından tarihi bir fırsat olduğuna vurgu yapan Kumbaroğlu, projeyi Türkiye’nin kovalamaması halinde başkalarının kendisine çekeceği konusunda uyarıda bulundu ve “Tarihi fırsatlar bekletilmemeli, kaçabilir” dedi. 

Bunun aynı zamanda Türkiye’nin enerji merkezi olmasına da katkı sağlayacağını anlatan Kumbaroğlu, “Bu süreç Türkiye’nin AB ilişkilerini de destekleyecek. Avrupa’da olumlu bir yaklaşım var. İran, Akdeniz ve Irak gazının da gelmesiyle birlikte orada bir fiyatlandırma söz konusu olabilir. Burada sanal olarak doğalgaz borsası da kurulabilir. Enerji merkezi rekabeti getirecek. Fiyatlar rekabetçi ortam oluşmasını sağlayacak” şeklinde konuştu. 

Öte yandan Sarıbuğday-1 sahasıyla ilgili bilgi veren uzmanlar, bu alanda büyük rezervin olduğunu ancak karışıklıklar sebebiyle faaliyet konusunda sıkıntı yaşandığını anlattılar. Doğalgaz ithalatı için her yıl yaklaşık 20 milyar dolar ödeyen Türkiye’nin bu imkanı değerlendirmesi halinde, bugünkü fiyatlarla 140 milyar dolarlık bir ekonomik yarar sağlayacağı hesaplanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir