Kıbrıs'ta enerji oyunları

Noble hissesinin bir kısmını Delek’e vermek için müzakerelerde bulunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Delek şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik  Bölgesi” içerisinde 12’nci parseldeki hissesini artırmak istediği ve bu yönde aynı yatakta daha büyük hisseye sahip olan Noble Energy ile müzakerelerde bulunduğu haber verildi.

KKTC Enformasyon Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Rum Politis gazetesi Noble Energy’nin, Afrodit yatağının  değerlendirilmesinde atılacak adımlarda likiditeye sahip olmak ve altyapılardan kaynaklanan devasa ekonomik ağırlığı azaltmak için 12’nci parseldeki yüzde 70 oranındaki haklarının bir kısmını satma çabalarını sürdürdüğünü yazdı.

Noble’ın haklarının yüzde 30’unu alan Delek Group’un önceki gün yaptığı açıklamada, Noble’ın haklarının yüzde 19,9’unu almak için şirket ile müzakerelere başladığını duyurduğunu aktaran gazete, istişarelerde başarıya ulaşılması durumunda Noble’ın haklarının yüzde 49,9’una sahip olacağına işaret etti.
   
Kaynaklara göre Noble’ın yeni bir stratejik yatırımcı bulma çabalarının başarıya ulaşıp ulaşmamasının, yatağı kalkındırma planlarını etkilemeyeceğini belirten gazete, bir diğer deyişle, doğal gazı öncelik Mısır olmak üzere komşu ülkelere satma planının Noble’ın hakları için alıcı bulunsa da bulunmasa da uygulamaya konacağını kaydetti.
   
Delek’in Noble’ın haklarının yüzde 19,9’unu almak için yapılan müzakerelerde 155 milyon dolarlık bir miktarın konuşulduğunu belirten gazete, Delek’in, müzakerelerin henüz ilk aşamada bulunduğundan söz ettiğini aktardı.