Kırgızistan'dan enerji sektörüne yatırım çağrısı

Kırgızistan Küçük Hidroelektrik Santralleri Derneği Başkanı Borombayeva, Türk şirketlerini ülkesinde enerji yatırımları yapmaya davet etti. Borombayeva, yatırım yapacak şirketlerin düşük vergi uygulamasından ve uzun vadeli kredi desteğinden faydalanabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kırgızistan Küçük Hidroelektrik Santralleri Derneği Başkanı Elvira Borombayeva, Kırgızistan'ın altyapı projelerine yatırım yapan şirketlere ihtiyacı olduğunu belirterek, Türk şirketlerini ülkenin enerji sektörüne yatırıma davet etti.

Borombayeva, hükümetin büyük enerji projelerinin yerine daha küçük hidroelektrik santralleri (HES) yapmayı tercih ettiğini söyledi.

Kırgızistan'da 13 küçük HES'in faaliyet gösterdiğini ve hükümetin bu alanda 63 projesinin daha bulunduğunu aktaran Borombayeva, doğal su kaynakları zengini Kırgızistan'ın bu alandaki enerji potansiyelinin yüzde 10'unu kullanabildiğini ifade ederek, "Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri arasında Rusya ve komşu Tacikistan'dan sonra hidroelektrik enerji potansiyeli alanında üçüncü ülkeyiz. İç tüketimimizi karşılamak için elektrik ithalatına başladık." dedi.

Ülkede hidroelektriğin yanı sıra güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına da yatırım yapılabileceğini söyleyen Borombayeva, Kırgız hükümetinin bu alanlara yatırım yapacak yerli ve yabancı yatırımcıya kolaylıklar sunacağını dile getirdi.

Borombayeva, Kırgızistan'a yatırım yapacak şirketlerin düşük vergi uygulamasından ve üretim sektörüne yönelik Rus-Kırgız Fonu'nun sağladığı uzun vadeli kredi desteğinden faydalanabileceğini belirtti.