Kullandığı elektriğin yarısını güneş enerjisiyle karşılayacak

Öztuğ Metal, İzmir Bornova'da kuracağı güneş enerjisi tesisiyle, taşınabilir yaşam ünitelerinin üretiminde enerji maliyetini yarı yarıya düşürecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR - Güneş enerjisi sistemini entegre ederek ürettiği taşınabilir yaşam ünitelerini elektrik masrafından kurtaran Öztuğ Metal, Bornova'daki tesisine kuracağı güneş enerjisi sistemiyle bu ünitelerin imalatında kullanılan enerji maliyetlerini de yarıya düşürecek. Faaliyete 12 yıl önce galvanizli sac pazarlaması yaparak başladıklarını dile getiren Öztuğ Metal Genel Müdürü Cenk Turfanda, "10 yıl sonunda sac işleme merkezini kurup sanayiciliğe de adım attık. Bu yıl ürün yelpazemize taşınabilir yaşam ünitelerini de ekledik. Life Box ve Mobil Home markaları ile pazara sunduğu yaşam ünitelerine benzerlerinden farklı olarak güneş enerjisi sistemini entegre ettik. Ardından, bürokrasi gerektirmeyen, ilk yatırım maliyeti dışında faturası olmayan bu sistemi üretim tesisimizde de kurmak için proje geliştirdik" diye konuştu.

Yaptıkları araştırmaları kendi tesislerinde değerlendirme şansı bulduklarını belirten Turfanda, "500 kva'ya kadar olan enerji santralleri için lisans istenmemesi, kendi enerjisini üretmek isteyen kişi ve kurumlar için büyük kolaylık. Çatımızda güneş enerjisinden 63 kva'lık elektrik üretmek için TEDAŞ ile görüşlerimizi sürdürüyoruz. Projemiz de bitmek üzere. 2013 sonunda projeyi tamamlamayı öngörüyoruz. Yani çatımızda 63 kva'lık bir güneş enerjisi santralimiz olacak, kullandığımızın üzerindeki kısmı TEDAŞ ile mahsuplaşacağız. Yani tesiste tatil olduğumuz hafta sonlarında da enerji üretiminden para kazanmayı sürdürecek" dedi.

'Enerji maliyeti yarıya düşücek'

63 kva enerjinin tesisin ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılayacağını vurgulayan Turfanda, "Bunun maliyetlerimize yapacağı olumlu etki yanında, bir de binaya katacağı değer var. Projenin maliyeti 350 bin TL dolayında. Enerji Türkiye için çok önemli. Ülkemizin en büyük problemlerinden biri. Her yıl yurtdışına enerji ithalatı için 60 milyar dolar para harcıyoruz. Türkiye'de rüzgar, güneş gibi doğal kaynakların içerdiği potansiyel, ülkenin ihtiyacının çok üzerinde ama maalesef değerlendirilemiyor. Bizim maddi getirilerinin yanında en önemli hedefimiz çevremize örnek olmak. Herkes görsün istiyoruz. Bizi gördükten sonra kendi enerjilerini üretmek için motive olacaklardır" diye konuştu. Çatıya yaptıkları yatırımın 6 senede kendini amorti edeceğini anlatan Turfanda, "Bunun 25 senelik bir proje olduğunu düşünürseniz, 19 sene boyunca enerji maliyetimiz yarı yarıya düşecek. En büyük girdilerimizden birinin bu olduğunu düşünürsek, rekabetin giderek arttığı, verimlilik için en küçük girdilerin bile hesaplandığı günümüzde, bu, çok önemli bir avantaj. Firmamız özelinde düşünürsek, bize yıllık 50 bin TL civarında getirisi olacak" dedi.

'Maksimum 20 günde teslimat yapıyoruz'

İmalatını yaptıkları mobil yaşam ünitelerinde de özellikle güneş enerjili modellerinin çok rağbet gördüğünü dile getiren Cenk Turfanda "Güneş enerji sistemi başlı başına komplike bir olay. Burada bilgisayarı, televizyonu, lambaları, buzdolabını çalıştırabilecek ve 4 gün boyunca bunu depolayabilecek bir enerji sistemi var. Bu ürünler önceleri hep ithaldi. Biz yerli üreticilerle çalışmaya başladık. Daha  iyi ve daha ucuz imal edebilme şansımız ortaya çıktı. Talep edenlere iş yoğunluğumuza göre termin veriyoruz. Maksimum 20 günde teslimat yapıyoruz" diye konuştu.