Ölçüm değerleri artık internette

Baz istasyonu ölçüm değerleri internet ortamına taşındı. Böylece yayılan elektromanyetik alan değerleri anlık olarak bildirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ

ANKARA - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kurduğu Elektromanyetik Alanları Sürekli İzleme Sistemi (ESİS) cihazı ile okul, hastane, park gibi kalabalık ortamlardaki elektromanyetik alan oluşturan cihazların denetimini kontrol altında tutmak için baz istasyonları ölçüm değerlerini internet ortamına taşıdı. Bu kapsamda baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik alan şiddetleri ölçülüyor ve bunlar kamuoyu ile internet ortamında paylaşılıyor. Fransa, Almanya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde uygulanan sistem, kamuoyunu baz istasyonlarına yönelik doğru bilgilendirmeyi amaçlıyor. İstanbul Taksim, Ankara Kızılay, İzmir Konak gibi merkezlerde bulunan ölçüm cihazları, baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik alan değerlerini anlık bildirecek. 

baz.jpg

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesindeki BTK, kurduğu Elektromanyetik Alanları Sürekli İzleme Sistemi (ESİS) cihazı ile artık okul, hastane, kalabalık caddeler, parklar, ana okulları gibi gelişim çağındaki çocukların bulunduğu ortamlar ve insanların toplu halde yaşadığı çevredeki elektromanyetik alan oluşturan cihazların denetimini kontrol altında tutacak. BTK, ESİS ile özel olarak seçilmiş noktalara yerleştirilen ölçüm cihazları ile televizyon ve radyo vericileri, kablosuz ağlar ve baz istasyonları gibi kaynakların oluşturduğu elektromanyetik alan şiddeti değerlerini 7 gün 24 saat ölçüyor. BTK herhangi bir olumsuz durumda bununla ilgili şirketle irtibata geçip önlemini alıyor. BTK Başkanı Tayfun Acarer, proje kapsamında bugüne kadar Ankara’da 10, İzmir’de ise 5 adet olmak üzere toplam 15 cihaz kurulduğunu belirterek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın istemiyle ölçüm cihazlarından bir tane de Taksim Meydanı’na kurduklarını, bu alanda yapılacak ölçümlerin sonuçlarının da an be an takip edilebileceğini bildirdi. Acarer, bu sonuçların internet üzerinden http://ema-olcum. btk.gov. tr/ adresinden görülebileceğini söyledi.

ESİS ölçümleri canlı yayınlanacak 

Tayfun Acarer, projenin sadece baz istasyonlarından kaynaklı elektromanyetik alan şiddeti değil ortamın elektromanyetik alan değerlerini ölçtüğünün de altını çizerek, “Ölçüm cihazlarını, baz istasyonlarının birden çok sayıda bulunduğu okul, üniversite, hastane, bina vb. yaşam alanlarına yakın yerlere kurduk. Aynı zamanda bu cihazlar aracılığıyla ortamda bulunan radyo ve televizyon vericileri, kablosuz ağlar gibi genişbantta yayın yapan tüm cihazların elektromanyetik alan değerlerini ölçebiliyoruz” dedi. Acarer, ayrıca ESİS kapsamında kurulan ölçüm cihazlarının ihtiyaç duyulan başka noktalara da taşınarak ölçüm sonuçlarının canlı yayınlanmasına devam edileceğini kaydetti.

BTK Başkanı Tayfun Acarer: 4 kat güvenli 

Ortamda bulunan elektromanyetik alan değerlerinin ölçülmesinin Avrupa’da da birçok ülke tarafından yeni uygulanmaya başladığını, elektromanyetik alan ölçümlerinin 3 temel gereksinimini ESİS ile karşılayabildiklerinin altını çizen Tayfun Acarer, bu sistem ile ölçümlerin objektif, güvenilir ve en önemlisi devamlı olarak yapılabildiğini dile getirdi. Baz istasyonlarının elektromanyetik alan şiddetine ilişkin uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen limit değer 41 Volt/metre iken Türkiye’de bu değerin 10 Volt/ metre olarak alındığını da anımsatan BTK Başkanı Tayfun Acarer, “Yapılan ölçümlerde mevcut baz istasyonlarının ortalama 0,1-5 Volt/metre’lik bir elektromanyetik alana sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin bu konuda en az 4 kat daha güvenli” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir