Partners Group, Enerya’ya ortak oldu

Partners Group doğalgaz dağıtımcısı Enerya'nın yüzde 30 hissesini satın aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyanın önde gelen girişim sermayesi şirketlerinden Partners Group, STFA bünyesinde faaliyet gösteren Enerya'nın yüzde 30 hissesini satın aldı. Partners tarafından yapılan açıklamada hisselerin Enerya'nın ana şirketi STFA Group'tan alındığı ve şirketin ortaklık temelinde yönetileceği belirtildi. Dünya çapında 18 ofisi olan Partners'ın 700 çalışanı bulunuyor. İsviçre, Zürih merkezli şirketin yatırımları arasında enerjinin yanı sıra, sigorta şirketleri, altyapı ve emlak yatırımları da bulunuyor.

2003 yılında kurulan Enerya'nın doğalgazın yanı sıra elektrik rüzgar, su ve güneş enerjisi yatırımları bulunuyor.

Anlaşma ile Partners Group'un bu büyüklükte bir yatırımla ilk kez Türkiye enerji pazarına girdi. Partners Group ile STFA Yatırım Holding, bugün Çırağan Sarayı'nda STFA Yatırım Holding CEO'su Mehmet Ali Neyzi, Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun ve Partners Group adına Özel Finans Yatırımları Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi René Biner ve Özel Altyapı Yatırımları Başkanı Brandon Prater'ın katılımı ile düzenlenen imza töreni ile ortaklıklarını açıkladılar.

30 milyar euro iş hacmi ile dünyanın en büyük özel sermaye, altyapı ve gayrimenkul yatırım şirketlerinden biri olan İsviçreli Partners Group, uluslararası yatırımcıları için yönettiği fonlar ile Kuzey Amerika'da toplam 1500 MW kapasiteli iki doğalgaz çevrim santrali; İspanya Madrid'de doğalgaz dağıtımını yürüten "Madrileña Red de Gas" şirketi; Meksika'da günlük 1.2 milyar mmbtu kapasiteye sahip boru hattı operatörü "Fermaca"; ve Japonya'da ülke çapında güneş tarlaları altyapı kurulumu ve inşası yapan "Japan Solar" gibi yatırımlar yapıyor. Grup bu anlaşma çerçevesinde STFA Yatırım Holding ile Enerya çatısı altında güçlerini birleştirecek, başta doğalgaz dağıtımı olmak üzere enerji sektöründe ortak yatırımlar yapacak.

STFA Yatırım Holding CEO'su Mehmet Ali Neyzi, Türkiye'nin artan enerji talebi ve hızlı büyüyen ekonomisi ile özellikle Avrupalı büyük yatırımcılar için enerji sektöründe çok cazip bir ülke haline geldiğinin altını çizdi. Neyzi, "Türkiye'de enerjiye önümüzdeki 10 yıl içinde 120 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Bu büyük yatırım alanı elbette önemli yatırımcılar açısından da Türkiye'yi cazip bir ülke haline getiriyor. Partners Group da Türkiye’de enerji sektörünü yakınen takip etmekteydi. İki büyük şirket olarak ortak yürüme kararı aldık. Enerya’da Partners Group ile ortak olan STFA Yatırım Holding enerji sektörü yatırımlarına hız vererek organik ve inorganik büyümeye devam edecek" dedi.

Toplantıda konuşan Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun da "10 yıldır Antalya, Konya, Karaman, Ereğli, Erzincan, Denizli, Aydın, Aksaray, Çorum, Niğde ve Nevşehir illerinin doğalgaz dağıtımını yürütüyoruz. Enerya Türkiye'nin ikinci en yaygın doğalgaz dağıtım şirketi olarak 11 şehirde bugüne kadar 450 milyon TL'lik yatırım ile 6500 km'lik dağıtım ağı kurdu. 10 yıl içinde hızlı bir yatırım planı ile bulunduğumuz illerde nüfusun ortalama yüzde 85'ine hizmet götürerek 2014 sonu itibariyle 800 binden fazla aboneye, 1,5 milyar TL’lik ciroya ve toplamda 2.8 milyar metreküplük hacme ulaştık. Partners Group ile yaptığımız bu anlaşma ile birlikte daha da güçlenen yeni yapımız ile başta doğal gaz dağıtımı olmak üzere elektrik ve yenilenebilir enerji yatırımlarımıza hız vereceğiz" dedi. Brandon Prater, Partners Group Özel Altyapı Yatırımları Bölüm Başkanı, törende yaptığı konuşmada, "Uluslararası bir yatırımcı olarak bu büyüyen pazarda yerimizi güçlü bir grup olan STFA ile konumlama kararı aldık. Önümüzdeki yıllarda, Enerya'nın Türkiye doğalgaz dağıtımındaki payını ilerletmeyi hedefliyoruz. Amacımız, her iki tarafın katkıları ile Enerya platformunu geliştirmek ve bu sayede sürekli ve sağlam bir büyümeye ulaşmaktır" dedi.

Yatırım bankacılığı hizmetleri ve varlık yönetimi grubu ÜNLÜ&Co bu işlemde STFA Yatırım Holding'in danışmanlığını üstlendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir