Petrol fiyatları 2 ayın zirvesinde

Petrol fiyatları bu yılın en kazançlı haftasını geride bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasada ham petrol fiyatları, son 2 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Uluslararası en yaygın kullanılan Londra Brent türü ham petrolün varil fiyatı bugün yüzde 2,3 artışla 52,66 dolara kadar yükseldi ve 25 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD'nin Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı da bugün yüzde 1,5 artarak 49,80 dolara kadar tırmandı ve 30 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Ayrıca her iki petrol türü de bu yılın en kazançlı haftasını geride bıraktı.

Bu hafta Londra Brent türü ham petrol yüzde 9,6 artış kaydederken, Batı Teksas tipi ham petrol de yüzde 8,8 yükseldi.

Uzmanlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı ülkeler arasında pazartesi günü Rusya'nın St. Petersburg kentinde düzenlenen toplantıya işaret etti.

Söz konusu ülkelerin petrol üretimlerindeki kesinti miktarını arttırma veya kesinti sürelerini uzatma konusunda yatırımcıların olumlu beklenti içinde olduklarını vurgulayan uzmanlar, bu durumun petrol fiyatlarında yukarı yönlü harekete neden olduğunu belirtti.

Toplantının ardından Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, petrol üretiminin azaltılmasına yönelik anlaşmanın gerekirse Mart 2018 sonrasına uzatılması yönünde tavsiyede bulunduklarını söylemişti.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih de ülkesinin petrol ihracatının geçen yıla kıyasla günlük 1 milyon varil seviyesinde azaldığını belirtmişti.