Petrolde düşüş fren tutmuyor

Kuveyt'in Asya'daki alıcılar için indirime gitmesi petrol fiyatlarında düşüşü hızlandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN - dunya.com

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) arz kesintisi yapmama kararının ardından, küresel ekonomide yavaşlamaya ilişkin verilerin artması üzerine petrolde düşüş fren tutmuyor.

Buna ek olarak Suudi Arabistan ve Irak'ın Asya'daki alıcılarına yaptığı indirim sonrası Kuveyt'ten de benzer açıklamalar gelerek Asya'daki alıcılarına varil başına 3,95 dolarlık indirime gitmesi petroldeki geri çekilmeleri hızlandırdı.

ABD ham petrolü 60 dolar/varilin altına (59.40) gerilerken, Brent petrolünün varil fiyatı, 62.81 dolara kadar inerek, Temmuz 2009'dan bu yana en düşük düzeyleri gördü. 

OPEC petrol sepeti dün 0,85 dolar düşüşle 60,50 dolar/varil oldu.

60 doların altına inebilir

Analistlere göre, Irak'tan gelen açıklamada yapılan indirimlerin fiyat savaşı olmadığı açıklaması petrol fiyatlarında 60'ın altına hareketleri destekliyor. Hafta içerisinde ABD'de açıklanan ham petrol stok değişiminin de beklenenin üzerinde gelmesi, artan üretimle birlikte talebin zayıfladığı sinyalini veriyor.  

Bir haftada yüzde 8 kayıp

Son rakamlarla, Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel aldığı Brent petrolünün haftalık kayıpları yüzde 8'i buldu.