Petroldeki düşüş cebimize nasıl yansıdı?

5 buçuk yılın en düşük seviyesine inen petrol fiyatlarının kasım ayında akaryakıt ürünlerine nasıl yansıdığı belli oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kasım ayı boyunca uluslararası piyasadaki fiyatlara bağlı olarak benzin ve motorin fiyatları düşüş ve vergisiz bayi satış fiyatı ortalaması ay boyunca kurşunsuz benzin 95 oktan için litrede 1,77 TL, motorin için ise litrede 1,91 TL olarak gerçekleşti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 'Petrol Piyasası Fiyatlandırma Raporu'nun Kasım ayı sayısını yayınladı.

Raporda şu bilgiler verildi;
"Litresi 4,66 TL düzeyindeki 95 oktan kurşunsuz benzin fiyatının büyük kısmının vergi olduğu (yüzde 62,04), kalan kısmın ise ürün maliyeti (yüzde 27,20) ve piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı olduğu (yüzde 10,76) görüldü.

Litresi 4,13 TL düzeyindeki motorinin de nihai fiyatın büyük kısmının vergi olduğu (yüzde 53,80), kalan kısmın ise ürün maliyeti (yüzde 33,90) ve piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı olduğu (yüzde 12,3) görülmektedir. 

Vergisiz fiyatların bileşenleri ürün fiyatı, toptancı marjı, dağıtıcı marjı, bayi marjıdır. Bu çerçevede değerlendirildiğinde, ülkemizdeki vergisiz kurşunsuz benzin 95 oktan ve motorin fiyatları AB 28 ağırlıklı ortalamasının üstünde seyretmektedir."