"Lisanssız rüzgarda 5 megavatlık izin kapasiteyi büyütecek"

Lisansız Elektrik Üretimi Derneği Başkanı Kıroğlu, lisanssız rüzgar enerjisinde 300'ü aşkın başvurudan 128'inin proje onayını aldığını aktardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Lisansız Elektrik Üretimi Derneği (LİDER) Başkanı Yalçın Kıroğlu, lisanssız rüzgar enerjisinde başvuruların 300'ü aştığını belirterek, "Lisanssız rüzgarda en büyük sorun 1 megavatlık kapasitenin artık yetmemesi, tek bir adet olmak üzere izin verilen maksimum kapasitenin 5 megavata kadar çıkarılmasıyla başvuruların daha da artacağını ve rüzgar enerjisi kapasitesine katkının büyüyeceğini düşünüyorum." dedi.

Kıroğlu, yaptığı açıklamada, lisanssız rüzgar enerjisinde 300'ü aşkın başvurudan 128'inin proje onayını aldığını aktardı.

Lisanssız rüzgarda en büyük sorunun, 1 megavatlık kapasitenin artık yetmemesi olduğunu belirten Kıroğlu, "Tek bir adet olmak üzere izin verilen maksimum kapasitenin 5 megavata kadar çıkarılmasıyla başvuruların daha da artacağını ve rüzgar enerjisi kapasitesine katkının büyüyeceğini düşünüyorum. Bakanlar Kurulu kararıyla 5 megavata kadar çıkartılmasının ülkemize, ekonomiye ve yatırımcılar açısından daha doğru bir yaklaşım olacağı görüşündeyim." değerlendirmesinde bulundu. 

Kıroğlu, lisanssız rüzgarda son dönemlerde sevindirici gelişmelerin de olduğuna işaret ederek, artık 1 megavat üstü çalışan lisanssız rüzgar türbinlerinin devreye girdiğini anlattı. 

"Çerkezköy’de bir tekstil firmasının, fabrikasının ortasına 2,35 megavatlık bir rüzgar türbini diktiğini ve bunu da sadece lisanssız elektrikten faydalanarak maksimum 10 ay gibi sürede devreye aldığını görmek bizi mutlu çok ediyor." diyen Kıroğlu, büyük fabrika, hastane ve alışveriş merkezlerinin taleplerinin 1 megavatlık kapasiteden daha yüksek olduğunu belirtti. 

Kıroğlu, lisanssız elektrikteki rüzgar kapasitesinin Türkiye’deki toplam kapasiteye ciddi katkı sağlayabilecek potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, 1 megavatın üzerinde kurulum yapılabileceğinin bilinmesiyle başvuruların daha da artacağını söyledi.

"Lisanssız güneş enerjisi yavaş ilerliyor"

Kıroğlu, lisanssız güneş enerjisinde ise şimdiye kadar 20 bin 853 başvuru yapıldığını ve bu başvurulardan 406 megavatlık kapasitenin kabul edildiğini söyledi. 

Lisanssız güneş enerjisinin Türkiye'de yavaş ilerlediğini ifade eden Kıroğlu, bürokratik süreçlerin uzunluğu ve finansman bulma zorluklarının da bu durumu etkilediğini dile getirdi. 

Kıroğlu, güneş enerjisinin Avrupa, Amerika ve Hindistan gibi bölgelerde hızla büyüdüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye’de 27 değişik işletme tarafından üretim ve montajı yapılan güneş enerjisinde daha hızlı yol kat edilmelidir. Bunun için süreçleri kısaltacak çalışmalar yapılıp, gerçek yatırımcı ile profesyonel olmayan proje geliştiricilerin ayrılması ve trafo tahsis kapasitelerini boş yere işgal edenlerin ayıklanması gerekiyor. Maalesef sektörü tek çatı altında toplayacak bir kamu kuruluşu da bulunmuyor. Sürecin her kademesinde farklı bir kuruluş sorumluluk sahibi. Bu yüzden, ilk aşamada tüm lisanssız başvurularının internet ortamından yapılabilmesinin çok faydalı olabileceğine inanıyoruz. Bugün pasaport talebimizi internet üzerinden yapabiliyorsak lisanssız elektrik üretimindeki tüm başvuru süreçlerini, TEDAŞ proje onay süreçlerini dahi internet üzerinden yapıp takip edebilmeliyiz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir