Starpet, yüksek cirolu istasyon toplayacak

İstasyon rekabetinde dünya devlerine kafa tutmaya hazırlanan Starpet, Kuzey Irak'la petrol ticareti için nabız yokluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com

 
İSTANBUL - Türkiye genelinde 357 akaryakıt istasyonu olan Starpet, yeni yılda büyükşehirlerin stratejik noktalarında olmak istiyor. Cirosu yüksek istasyonları satın almayı planlayan firma 'yüzde 12 indirim kampanyası'yla da metropollerde dünya devi dağıtımcılara kafa tutmayı sürdürecek.

DÜNYA'ya konuşan Starpet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Okalin, "Akaryakıtta alışkanlıklar  kolay değişmiyor. Bunu kırmak için yol arıyorduk. O günlerde bir süpermarkette alışveriş yaparken tanımadığım bir markanın  sucuğunu denemem için sunduklarında yeni stratejimiz de kafamda belirdi. Sucuğu deneyen benzini de dener diyerek başladığımız kampanya günlerinde ciromuzu üçe katlıyoruz. Kar marjını yüzde 1'e çektik, Starpet'i denememiş tüketiciler istasyonlarımızı deniyor. LPG'de kar marjı yüzde 20, Motorinde yüzde 10 civarında. Kampanya maliyetini  benzin dışı satışlarla sübvanse ediyoruz" dedi.
 
Büyükşehirlerde yeni istasyon açmanın mümkün olmadığını belirten Okalin, "Starpet ürünü satan 357 istasyondan 40'ı bizim. İstanbul'da 7 yeni istasyon satın alacağız. Ankara ve İzmir yanında tatil yörelerinde de kritik noktaları takip ediyoruz. İstasyonda marka transfer maliyetleri yerine göre 2-3 milyon doları bulabiliyor. Bu nedenle uluslararası dağıtımcıların yapamadığını yaparak doğrudan istasyon satın alımları ile rekabete ortak olacağız" diye konuştu.
 
Kuzey Irak'tan petrol gelecek
 
1980'li yıllarda Irak'la "gıda karşılığı petrol barteri" ile adım attıkları sektörde, yeni dönemde de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile ticarete hazırlandıklarını, resmi protokolle Kuzey Irak'a gittiklerini aktaran Okalin, "Görüşmeler çok olumluydu. Türkiye ile çalışma konusunda çok hevesliler. Çıkan petrolü İran'a işlettirip termik santrallerinde kullanıyorlar ama gelen üründen memnun değiller. Türkiye'deki rafineriler çok daha kaliteli üretim yapıyor. Yakın zamanda Türkiye'ye ham petrol gelmeye başlayacak. Biz de bu yıl Kuzey Irak'la çalışmaya başlamayı umuyoruz, ihaleleri takip ediyoruz" dedi.
 
Yeni uygulama ile 10 numara yağ sorununun bittiğini ve satışlarının yüzde 9 civarında yükseldiğini belirten Okalin, kendi kampanyaları ile başedemeyen rakiplerinin, 'benzinde tasarruf' iddialarının temelsiz olduğunu savundu. Okalin, "Bu tasarruf mümkün olsa bütün dünya yapar. Yüzde 4 tasarruf tüketiciyi kandırmaktan başka bir şey değil" diye konuştu.
 
10 kilometre sınırının etrafını dolanmak kolay
 
Büyükşehirlerde fazla rekabet olmamakla birlikte Anadolu'da filolar, karayolu müteahhitleri ve anayol istasyonları için kıyasıya rekabet yaşandığını belirten Okalin, "Şehir dışında 10 kilometreden az aralıkta istasyon kurulamaz şartının etrafı dolanılıyor. Yeni kurulacak istasyon 10 km şartına uymuyorsa, tesis yakınlardaki bir belde içinde gösteriliyor. Böylece sınır 1 km'ye iniyor. Şehir içinde ise istasyonun vaziyet planındaki cephe yan yola verilip 1 km şartı aşılıyor. Bizim sektörümüz inanılmaz derecede pratik çözümler üretebiliyor" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir