Tek alternatif Mitsubishi

4 ülkenin nükleer santral yarışı devam ederken Japon Toshiba geri adım attı, bir diğer Japon Mitsubishi öne çıkmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Uğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com

dunya.com - Türkiye'de inşa edilecek 2. nükleer santral için görüşmeler devam ederken Japon Nikkei gazetesinde çıkan habere göre Japonya'nın görüşme bayrağını Mitsubishi Heavy Industries (MHI) devraldı.

Türkiye ile Japonya arasındaki nükleer görüşmeleri daha önce Toshiba üzerinden gerçekleştiriliyordu ancak geçen yıl meydana gelen nükleer felaket süreci sekteye uğrattı. 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami dolayısıyla zarar gören Fukuşima santrali nükleer santrallerin güvenilirliğinin sorgulanmasına neden olmuştu. Türkiye'nin ilk tesisini Rusya inşa edecek.

Konu hakkında dunya.com'a açıklamalarda bulunan Mitsubishi HI Türkiye ve Komşu Ülkeler Genel Müdürü Ata Komral, "Toshiba'nın geri adım atmasına rağmen Japon ve Türk hükümeti arasında görüşmelerin sürmesi dolayısıyla gözler Mitsubishi'ye döndü ancak Türkiye masası olarak henüz bir çalışma içinde değiliz" diyerek konunun henüz söylenti aşamasında olduğunu belirtti. Bununla birlikte, görüşmeleri doğrudan Japonya'dan sürdürülebileceğini kaydeden Komral, takip eden dönemde MHI'nin santral ihalesinde rol alabileceğinin sinyalini verdi.

Çin'in şansı yüksek

Görüşmeleri yakından takip ettiklerini bildiren Komral, "2. santral için 4 ülke yarışıyor. Kanada, Çin, Japonya ve Güney Kore, Türk hükümeti ile görüşmeleri sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanı Taner Yıldız Güney Kore'nin geride kaldığını açıkladı. Takip ettiğimiz kadarıyla hükümet bu günlerde Çin'e daha ılımlı yaklaşıyor ancak henüz kesinleşen bir durum yok" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir