TPAO'nun halka arzını Hazine'ye sunacağız

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO'nun halka arzıyla ilgili, "Hazırlıklarını yapıp Hazine'ye sunacağız. Hazine'den Sorumlu Başbakan Yardımcımızın değerlendirmelerinden sonra yine bunu Başbakanımız'a arz edeceğiz ve ondan sonraki gelişmeleri hep beraber kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

IICEC Geleneksel Uluslararası Enerji Forumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasında bahsettiği Doğu Akdeniz'de kapsamlı bir işbirliğine yönelik kendi fikrinin sorulması üzerine, gerek Güney Kıbrıs gerekse İsrail ile olası projeler üzerine bir takım hazırlıkları olduğunu söyledi.
Ancak, oradan elde edilecek gelir, kaynak, doğalgaz veya petrolün, Kıbrıs'ın tamamınca paylaşılmaması durumunda bu tür projeleri gerçekleştirmenin son derece zor olduğunu aktaran Yıldız, Güney Kıbrıs yönetiminin bu manada sürdürülebilir bir politikaya ulaşabileceğine inandığını dile getirdi.
İsrail'in özür sürecinden sonra yaşanan gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini de ifade Yıldız, söz konusu projelerle ilgili teknik çalışmaları tamamlayıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacaklarını, ondan sonraki karar çerçevesinde ne tür projeler geliştirilebileceğinin görüleceğini kaydetti.
Türkiye'nin, coğrafyasından kaynaklanan avantajları kendi lehine kullanmak için uğraşacağını ve bununla ilgili projelerin geliştirildiğini belirten Yıldız, "Ancak Türkiye, hiçbir zaman coğrafyasından kaynaklanan avantajları bir istismar aracı olarak kullanmayacaktır. 'Nasıl olsa falan ülkeler bize muhtaç, ondan dolayı şöyle bir tarz geliştirelim' demeyecektir. Her zaman pozitif tutumunu devam ettirecektir. Bu projelerin bölgeye kazandırılmış olması, bölgenin istikrarını olumlu etkileyen konulardır. Türkiye bölge istikrarına her zaman olduğu gibi bir çok ülkeden daha fazla katkı koymaya devama edecektir" diye konuştu.
TPAO, BOTAŞ gibi büyük kamu şirketlerinin özel şirketlerle, diğer ülkelerle, gerek bölge ülkelerinde gerekse dünyanın bir çok farklı yerinde iş birliği hazırlıklarına da başladığı bilgisini veren Yıldız, kamu ciddiyetiyle özel sektör dinamizmini birleştirerek, finansman yapısını doğru kurgulayarak, petrol ve doğalgaz aramalarına girecek kabiliyet ve kapasiteye sahip olduklarını vurguladı.
"Afrika'nın kuzeyi olsun, Afrika'nın güneyi olsun, bir çok ülkede ve Ortadoğu coğrafyasında olsun bunu yapabilecek durumdayız" diyen Bakan Yıldız, TPAO'nun uluslararası ilişkilerdeki deneyimleri ve yine iş yapma kabiliyet, kapasitesini özel sektör sermayesi ile buluşturmanın kendilerine yeni ufuklar açacağını bildirdi.
Yıldız, TPAO'nun kendine ayrılan bloklarda çalışmaya devam edeceğini ama artık büyüyen Türkiye'ye daha fazla işgücü katılmış bir TPAO oluşturulması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Daha fazla sermaye katılmış bir TPAO oluşturulması gerekiyor. Bu açıdan önümüzdeki günler, bu tür ortaklıkların rahatlıkla sergilenebileceği ve bir çok yatırımcımıza da bu manada seslenmiş oluyoruz, güzel iş fırsatlarının olacağı bir ortam oluşturmak istiyoruz.
Tabii ki uluslararası bir firma... Yine halka arzla ilgili hazırlıklarını yapıp Hazine'ye sunacağız. Hazine'den Sorumlu Başbakan Yardımcımız'ın değerlendirmelerinden sonra yine bunu Başbakanımız'a arz edeceğiz ve ondan sonraki gelişmeleri hep beraber kamuoyuyla paylaşacağız."

"TÜPRAŞ'ın bu manada herhangi bir sıkıntısı ya da şikayeti bulunmuyor"

Bakan Yıldız, Suudi Arabistan Petrol Bakanı ile bir görüşme yaptıklarını belirterek, "3 milyon tonlar civarında, yaklaşık 20 milyon variller civarında petrolümüzü Suudi Arabistan'dan alıyoruz" dedi.
Söz konusu görüşmede TÜPRAŞ'ın daha fazla petrol alımının gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise Yıldız, alışverişten son derece memnun olduklarını, TÜPRAŞ'ın bu manada herhangi bir sıkıntısı ya da şikayeti bulunmadığını dile getirdi.
Kendisiyle bu konuları da görüştüklerini kaydeden Yıldız, ayrıca insan kaynakları üzerine, AR-GE üzerine, yenilenebilir enerji kaynakları üzerine karşılıklı bilgi alışverişinde ve know-how transferinde bulunmak üzere bir mutabakat olduğunu ifade etti.
Yıldız, nükleer santralle ilgili olarak da konunun son 1 haftada Japonya ve Türkiye'nin görünürlüğünü ve gücünü artırdığını, aynı zamanda Türkiye'nin yatırım açısından da bir cazibe merkezi olduğunun vurgulanması açısından önemli olduğunu kaydetti.