Türk enerji takımı Nijer yolunda
Enerji Bakanlığı tarafından oluşturulan, ilk "enerji takımı" Aralık ayında Nijer'e gidecek.
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından oluşturulan, kamu ve özel sektör temsilcilerinin yer aldığı ilk "enerji takımı" Aralık ayında Nijer'in Başkenti Niamey'e gidecek.
Edinilen bilgiye göre, Aralık ayının 3'üncü haftası planlanan ziyarette, Nijer ile enerji alanında işbirliğini geliştirme yönündeki çalışmalar kapsamında, başta hidroelektrik santral (HES) projeleri, petrol sahaları ile elektrik iletim hatları konusunda Nijer'de yapılabilecek yatırımlar incelenecek.
Nijer'in Başkenti Niamey'e gerçekleştirilecek gezide Enerji ve Tabii Kaynaklar, Dışişleri ve Ekonomi Bakanlıklarının yetkililerinin yanı sıra enerji alanında yatırım yapabilecek TOBB, DEİK ve Maden-Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) tarafından belirlenen özel sektör yetkilileri katılacak.
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer almasını hedefleyen hükümetin birçok yeni politika ürettiğini ve yeni teşvik mekanizmaları geliştirdiğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak kaliteli enerji sunmak amacıyla yoğun bir enerji diplomasisi uyguladıklarını anlatan Yıldız, "Ülkemizin bilgi, tecrübe ve kaynak birikimini, Türkiye'ye müzahir kardeş coğrafyalara taşıyacak bu adım için bakanlığımız çalışmalara başlamıştır" dedi.
Proje odaklı enerji takımları
Özel sektör merkezli enerji takımlarının faaliyetlerinin, sadece devlet adamları ve heyetlerinin klasikleşen ve şikayetçi olunan ziyaret tarzının dışında, sahada "elle tutulur" projeler gerçekleştirmenin esas alınacağını anlatan Yıldız, şöyle konuştu:
"Hedef ülkelere yönelik 'somut proje odaklı' enerji takımlarında yer alacak iş insanlarımız bakanlığımızın yönetiminde, çatı kuruluşlar üzerinden belirlenecek. Enerji takımlarının çalışmaları, Dışişleri Bakanlığımız üzerinden hedef ülkelerdeki büyükelçiliklerimiz ile koordine edilecek ve hedef ülkelerin ülkemizde yerleşik büyükelçilikleri ile de hedeflenen projenin gerçekleştirilmesi hususunda işbirliği yapılacaktır.
İlgili devlet otoriteleri ile biraraya gelecek enerji takımları mensupları, söz konusu ülkelerde enerji ve madencilik sektöründe devletin rolü ve görevleri, vergi politikası, yabancı işçi izinleri gibi yatırıma dair muhtelif hususlarda detaylı bilgiye sahip olacaktır. Ardından, iş insanlarımız hedef ülkede sanayi ve kalkınmanın önünü açacak, risklerin paylaşımı esasıyla işbirliği tesis edilebileceği yerel şirketler ile ortak yatırım imkanlarını tartışacaktır. Bahse konu model ile sadece özel sektörümüz tarafından hedef ülkeye bilgi ve kaynak transferi değil, aynı zamanda teknoloji transferi de gerçekleştirilmiş olacaktır."
Bakan Yıldız, ticaret gelirleri bir yana bırakıldığında enerji takımlarının getireceği sinerjinin, Türkiye'nin uluslararası arenadaki itibarına katkı sağlayarak zaman içerisinde enerji takımlarını örnek bir işbirliği modeli haline getireceğini söyledi.
Nijer'in hidroelektrik santrallere ihtiyacı bulunuyor
Nijer'in artan enerji talebini karşılayabilmek adına, ülkede Kandadji Barajı'nın inşasının tamamlanmasının ardından, hidroelektrik santral yapımı için ülkeye yatırımcılar bekleniyor.
Ülkede, güneş enerjisinden elektrik santrali kurma projeleri bulunuyor ve bu alanda 20-50 Megavatlık (MW) santral yapımını ihtiyaç duyuluyor. Kömür ve doğalgaz kaynakları bulunan Nijer'in Tahoua Bölgesi'nde 100 MW'lık bir termik santral ile Zinder-Maradi bölgelerinde doğalgaz santrallerinin kurulabileceği belirtiliyor.
Söz konusu projelerin, yap-işlet-devret modeli ile yabancı yatırımcılara verilebileceği, yatırımcıların santrali kurarak elektriği ürettikten sonra belli bir süre fiyatlama ve satma hakkına sahip olabilecekleri belirtiliyor. Söz konusu projelere devlet garantisi de veriliyor.
Nijer'in Dünya Bankası Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) üyesi olması ülkeyi yabancı yatırımcılar açısından cazip hale getiriyor.