Türkiye güneşten 10 GW güç alacak

Dünyadaki güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesinin bu yıl sonunda 57 bin MW’ye ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ise 2023 sonuna kadar 10 bin MW’lik kurulum bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

Hem elektrik fiyatları hem de çevre tahribatına karşı hassasiyetin giderk artması, dünyada güneşe dayalı elektrik üretimi yatırımlarını tetikliyor. Türkiye’de de Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 10 bin MW’lik güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesi oluşturulabileceği belirtildi.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, Türkiye’de 2023 yılına kadar 10 bin MW’lik (10 GW) güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesi oluşacağı öngörüsünde bulundu.

Güneş enerjisi alanındaki girişimciler, profesyoneller, akademisyenler ve kamu temsilcileri İstanbul Kongre Merkez’nde (ICC) düzenlenen İntersolar Türkiye Zirvesi’nde bir araya geldi. İntersolar ve GÜNDER işbirliğinde düzenlenen “Türkiye’nin güneşi” temalı Zirve’de konuşan GÜNDER Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, enerji talebindeki artarken fiyatların da giderek yükselmesinin güneş enerjisinden yararlanmayı daha önemli kıldığını söyledi.

Elektrikteki fiyat ve talep artışının güneş enerjisi alanında önemli gelişmelere yol açacağını belirten Dr. Bayraktar, Türkiye’de 2023 yılına kadar elektrik üretmek üzere en az 10 GW gücünde güneş enerjisi santrali kurulmasını öngördüklerini belirtti. Bayraktar, güneş ışınımı açısından Almanya’dan yüzde 60 daha ileride olmasına rağmen Türkiye’deki kurulu gücün henüz Almanya’nın binde 1’i düzeyinde olmasının da, yatırım potansiyelinin büyüklüğünü gösterdiğini vurguladı.

İntersolar CEO’su Markus Elsasser de, Türkiye’nin çok önemli bir güneş enerjisi potansiyeli bulunduğunu vurguladı. Elsasser, “Dünyada elektrik fiyatları artarken, güneş enerjisi gittikçe ucuzluyor. Türkiye Almanya’dan yüzde 60 daha fazla güneş ışınımına sahip olduğu halde kurulu gücü çok az. Türkiye’de devletin enerji desteği giderek güneşe kayacak. Türkiye de enerjide ithalata bağımlı bir ülke. 2023 yılında enerjisinin yüzde 30’unu yenilenebilir enerjilerden karşılayacak” diye konuştu.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar da Türkiye’nin dünyada yenilenebilir enerjinin her alanında potansiyeli bulunan nadir ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Yazar şunları söyledi:

“Güneşte çok önemli potansiyelimiz var. Türkiye hidrokarbon kaynakları bakımından fakir bir ülke. Elektrik üretiminin neredeyse tamamı ithal doğalgaza bağımlı. Bu sebeplerleyenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve yaygınlaştırmak çok önemli. Bu konuda yapılan Ar-Ge çalışmalarını destekliyoruz.”

Çepni: Gelecek 10 yılda elektrik talebi 2 kat artacak

TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni 2014 yılında 255 milyar kw/saat elektrik tüketilen Türkiye’de gelecek 10 yılda bu rakamın ikiye katlanarak 500 milyar kw/saat’e ulaşacağını söyledi. 70 bin MW kurulu elektrik gücüne rağmen güneşten elektrik üretiminin hala olması gerekenin çok altında bulunduğuna işaret eden Çepni “Ama altyapı çalışmaları devam ediyor. Yenilenebilir enerjiye yatırım yapanlara devlet belirli sürede alım garantisi veriyor. 13,3 dolar cent alım garantisi diğer yerli üretim teşvikleri ile birlikte 20 dolar centi aşabiliyor. Bu sektörün önünü açmak için iyi bir teşvik. Şu anda 130 projenin kabülü yapıldı ve 54 MW devreye girdi” dedi.

2015’te 57 GW’lik yeni güç

İntersolar CEO’su Markus Elsasser, son 10 yılda güneş enerjisi kullanımının çok arttığını söyledi. 2014 yılında, güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesinin 45 bin MW’ye ulaştığını belirten Elsasser, dünyadaki yıllık kapasite artışının yüzde 49 olduğunu vurguladı. Elsasser, bu yıl solar yatırımlarında 57 bin MW’lik kurulu güce ulaşılmasını beklediklerini belirtti