Türkiye rüzgarda Avrupa liginde
TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Ataseven, "Türkiye, geçen yıl bin 387 megavatlık santralin işletmeye alınmasıyla Avrupa'da en fazla rüzgar kapasitesini devreye alan üçüncü, dünyada ise yedinci ülke oldu" dedi.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, "Türkiye, geçen yıl bin 387 megavatlık santralin işletmeye alınmasıyla Avrupa'da en fazla rüzgar kapasitesini devreye alan üçüncü, dünyada ise yedinci ülke oldu." dedi.
Ataseven, TÜREB'in yıllık olarak hazırladığı Rüzgar Enerjisi İstatistikleri Raporu hakkındadeğerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin, 2015 yılı sonunda rüzgar enerjisi kurulu gücünün 4 bin 718 megavat olduğunu hatırlatan Ataseven, geçen yıl bu rakamın 6 bin 106 megavata yükseldiğini söyledi.
Ataseven, TÜREB ve Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope'un geçen yıla ilişkin rüzgar verilerini incelediklerini belirterek, "Avrupa'da Almanya 2016 yılında 5 bin 443 megavat ile birinciliğini korudu. Fransa bin 561 megavat ile ikinci, Türkiye bin 387 megavat ile üçüncü, Hollanda 887 megavat ile dördüncü ve İngiltere de 736 megavat ile beşinci sırada yer aldı. Türkiye, geçen yıl bin 387 megavatlık santralin işletmeye alınmasıyla Avrupa'da en fazla rüzgar kapasitesini devreye alan üçüncü, dünyada ise yedinci ülke oldu." diye konuştu.
Rüzgara yönelik mevzuat ve planlar yenilenmeli
Bu başarılı sürecin rüzgar enerjisinde belirsizliği gidermeye yetmediğini anlatan Ataseven, "Türkiye'nin 2023 yılı yenilenebilir enerji hedefini nasıl karşılayacağı konusunda ulusal eylem planları hazırlamaya ihtiyacı var. Ayrıca yatırımların artması için gelecekteki pazar hacimlerinin öngörülebilirliğine ve bunlara yardımcı olacak plan ve mevzuatlara ihtiyaç duyuyoruz." ifadelerini kullandı.
Ataseven, çeşitli nedenlerle proje üretilemediğini ve inşaat halindeki proje sayısının da 861 megavata gerilediğini söyledi.
Türkiye'de rüzgar enerjisinin yenilenebilir enerji içindeki payının daha da artacağını dile getiren Ataseven, şunları kaydetti:
"Rüzgar sektörü, 2017'nin ilk çeyreğinde 2015 yılı başvurularının yarışma sonuçlarını ve 2016 yılından ertelenen 2 bin megavatlık yeni başvuruların alınmasını bekliyor. Uzun yatırım süreçleri sektöre vakit kaybettiriyor. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması ve yerli katkının devamlılığının sağlanması sektörün gelişimi açısından önemli. Mevcut pazarın işleyişine katkı sağlayacak şekilde üretilen, uygulanabilirliği yüksek büyük ölçekli Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları projelerine ait şartnamenin 2017 yılının ilk çeyreğinde açıklanması sektöre dinamizm getirecek."