Türkiye'nin 120 milyar $ enerji fonuna ihtiyacı var

Boğaziçi Enerji Kulübü, 'Enerji projeleri ve anlaşmaları için yeni fonlar nereden ve nasıl bulunabilir?' başlıklı toplantısını 11 Aralık'ta İstanbul'da Sait Halim Paşa Yalısı'nda gerçekleştirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Boğaziçi Enerji Kulübü Başkanı Mehmet Öğütçü, Türkiye'nin gelecek 10 yılda 120 milyar dolarlık enerji yatırımına sermaye sağlayabilecek enerji fonuna ihtiyaç duyacağını belirterek, 11 Aralık'ta bu konunun da gündeme geleceği ''Enerji projeleri ve anlaşmaları için yeni fonlar nereden ve nasıl bulunabilir?'' toplantısı gerçekleştireceklerini bildirdi. 

Mehmet Öğütçü,  toplantının İstanbul'da Sait Halim Paşa Yalısı'nda yapılacağını belirtti. Geçen sene kurulan kulübün üçüncü toplantısının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla açılacağını dile getiren Öğütçü, oturumlara İran, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Ürdün, Yunanistan, Bulgaristan'dan hükümet, özel sektör temsilcileri ve kanaat önderlerinin katılacağını ifade etti. 

"Kapalı kapılar arkasında sayın Taner Yıldız'ı ve sektörün dünya, bölge ve Türkiye liderlerini dinleyeceğiz. Nereye gittiğimize dair ışık tutmalarını isteyeceğiz" diyen  Öğütçü, toplantıda öne çıkacak konuları şöyle özetledi:  

"İranlı konuklarımızın vereceği taze bilgiler ışığında, İran'a yaptırımların kalkması ve yeni enerji yatırım denklemi tartışılacak. Erbil ve Bağdat arasında varılan anlaşma, Doğu Akdeniz gaz yarışında İsrail'in son hamleleri, Hazar havzasında Statoil ve Total gibi oyuncuların yatırımlardan çekilmesi, Türkmenistan'ın Atagaz ile imzaladığı doğalgaz anlaşması ve TAPI boru hattının canlandırılması gibi güncel  konuları ele alacağız." 

Türkiye, önümüzdeki 10 yılda 120 milyar dolarlık enerji fonuna ihtiyaç duyacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyareti sırasında ortaya attığı Güney Akım yerine yeni doğalgaz hattı projesinin yankılarının da değerlendirileceğini belirten Öğütçü, Kuzey Irak ve Doğu Akdeniz'den gelmesi planlanan doğal gazın Avrupa'ya ulaştırılmasının da gündemde olacağını duyurdu. 

Türkiye'nin ve bölgenin en güçlü enerji şirketlerini çatısı altında topladığını bildirdiği toplantıda, Türkiye'deki enerji projeleri için finasmanın nasıl sağlanacağının da tartışılacağını ifade eden Öğütçü, "Türkiye, önümüzdeki 10 yılda 120 milyar dolarlık enerji fonuna ihtiyaç duyacak. Önemli projelere çekirdek sermaye sağlayabilecek enerji fonu oluşturulması da gündemimizde olacak" diye konuştu.