Uludağ Elektrik’ten 1.7 milyarlık yatırım atağı

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 2,5 milyon aktif abonesi bulunan Uludağ Elektrik, üçüncü uygulama dönemi olan 2016-2020 yılları arasında hizmet kalitesini artırmak için yıllık 350 milyon liralık yatırım öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT - BURSA

Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) Genel Müdürü Mesut Efe ve Kurumsal İletişim Müdürü Yusuf Ziya Yüce, DÜNYA Gazetesi Bursa Bölge Temsilcisi Ömer Faruk Çiftçi’yi ziyaret ederek UEDAŞ’ın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 

EPDK’nın 2011-2015 uygulama döneminde yıllık 112 milyon lira yatırım planlaması yaptıklarını belirten Efe, bu hedefl ere uygun olarak yıl sonunda yatırımlarını tamamlayacaklarını kaydetti. Üçüncü uygulama dönemi olan 2016-2020 yılları arasında ise her yıl için 350 milyon liralık yatırım öngördüklerini anlatan Mesut Efe, “Bursa, Balıkesir ve Çanakkale potansiyel olarak hızlı büyüyen kentler, Yalova ise İstanbul’un gözbebeği. 4 ilde de Türkiye ortalamasına göre hızlı bir büyüme var. Bu büyümeye karşılık gelecek şekilde yatırımlarımızı planlıyoruz. Kasım ayında yatırım bütçemiz onaylanırsa Bursa, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale illerine büyük yatırımlar yapılacak” dedi. Yatırımlar kapsamında kapasite artışı, iyileştirme ve yenilemelerin bulunduğuna değinen Efe, 30 yıllık ömrünü dolduran şebekelerde yenileme yapılırken, yeni imara açılan yerleşim alanlarında da kapasite artışı ve altyapı kurulumu yaptıklarını kaydetti.

4 ilde 2 bin 500 çalışan ve 2,5 milyon aktif aboneleri bulunduğunu anlatan Mesut Efe, bölgenin aylık enerji tüketiminin 1 milyon kilovatsaat civarında olduğunu dile getirdi. Kayıp kaçak oranlarıyla ilgili de bilgi veren Efe, doğu illerinde kayıp kaçak oranlarının yüzde 70’lerin üzerinde gerçekleştiğini, batı illerinde ise yüzde 10’un altına düştüğünü söyledi. UEDAŞ’ta kayıp kaçak oranının yüzde 4’ü teknik, yüzde 2’si ticari kayıp olmak üzere yüzde 6 civarında olduğunu açıklayan Mesut Efe, bu oranların azaltılması için teknolojik yatırımlara ağırlık verdiklerini anlattı. 

ziyaret-b.jpg

2014 yılı sonunda 30 milyon liralık yatırımla başladıkları Coğrafi Bilgi Sistemleri Projesi (CBS) hakkında bilgi veren Efe; “Proje bittiğinde sahadaki kayıpları bilgisayar yazılımı üzerinden takip edebileceğiz. Hangi bölgede hangi şebekenin olduğu, şebekeye bağlı hangi abonelerin bulunduğu, elektrik kesintisi olduğunda hangi abonelerin etkilendiği gibi verilere anında ulaşabilecek ve arızanın giderilmesi için yönlendirme, tüketicilere anında bilgilendirme yapılabilecek. 2017’nin ortalarında hayata geçireceğimiz projenin içinde SCADA da bulunacak. Bugüne kadar yapılan yatırımlarla arızaları yüzde 80 civarında azalttık” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir