'Çekya ile ticaret hedefimiz 5 milyar dolar'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, "Türkiye ile Çekya arasındaki ticaret hacmi 2006 yılında 1 milyar dolar civarında iken şu anda 3 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz kısa süre içinde 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bakanlıkta Çekya Tarım Bakanı Marian Jureçka ile ortak basın toplantısı düzenledi. 

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2006 yılında 1 milyar dolar civarında iken şu anda 3 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Çelik, "İnanıyorum ki bu yıl 4 milyarı bulacak ve hedefimiz kısa süre içinde 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmak. Tarım alanında da ilişkilerimiz, düzeyli şekilde artarak devam ediyor. Çekya'dan özellikle kırmızı et ihtiyacımızı karşılamak adına canlı hayvan ithalatımız yoğun şekilde devam ediyor. Aynı şekilde bizler de yaş sebze, meyve, kuru meyve, gıda maddeleri ve su ürünleri başta olmak üzere birçok kalem ihracatımızı da Çekya'ya gerçekleştiriyoruz. Amacımız, ilişkileri geliştirmek ve ticari kalemlerin sayısını arttırmak" ifadesini kullandı.

"Türk şirketleri için Çekya da önemli bir pazar oluşabilir"

Çekya Tarım Bakanı Marian Jureçka, Türkiye ile iş birliğinin birçok konuda geliştirilebileceğini belirterek şöyle konuştu:  Çekya şirketleri bazı konularda çok yüksek derecede tecrübeli ve deneyimli. 'Knowhow' bilgisini Türk şirketleriyle paylaşmaya daima hazırdır. Aynı zamanda Türk şirketlerinin de Çekya’ya ihracatını artırabileceklerini düşünüyorum. Özellikle üretemediğimiz bazı sebze çeşitleri, balık ve deniz mahsulleri başta olmak üzere bazı ürünler açısından Çekya da Türk şirketleri için önemli bir piyasa. Bu pazar, diğer ülkeler için de bir kapı oluşturabilir."

Konuşmaların ardından, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı ve Çekya Tarım Bakan Yardımcısı Jiri Sir, Türkiye-Çekya 5. Dönem Tarım Yürütme Komitesi toplantı tutanağını imzaladı.

'Düzenlemenin amacı çiğ sütü yasaklamak değil''Düzenlemenin amacı çiğ sütü yasaklamak değil'