Gül çiçeği alım fiyatları açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




ISPARTA - Isparta Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, 2012 yılı gül çiçeği alım fiyatının kilogram başına 3 lira 165 kuruş olarak belirlendiğini bildirdi.
GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, bu yıl gül çiçeği kampanyasının 17 Mayıs tarihinde başladığını ve haziran ayının sonunda tamamlandığını hatırlattı. 45 günlük kampanya süresince 45 merkezde gül çiçeği alımlarının yapıldığını anlatan Çelik, alımlar boyunca herhangi bir olumsuzluk yaşamadan kampanyayı sonlandırdıklarını kaydetti.
Kampanya boyunca bazı fiyatlar üzerinde provokatif olayların yaşandığını ileri süren Çelik, yaşanan olayların sektörün geleceğine hizmet etmeyeceğine işaret etti. Geçmişte benzer olayların yaşandığını ve gülcülüğün kötü günler geçirdiğini ileri süren Çelik, bu olaylardan ders çıkartılması gerektiğini bildirdi. Gül yağının uluslararası pazarlarda kazandığı itibarı, güveni sarsmadan, gül üreticilerinin el emekleri ve alın terlerinin karşılığını bir defada değil, her defasında en iyi şekilde alabilmelerini sağlamak istediklerini ifade eden Çelik, günübirlik ve günü kurtarmak adına üreticinin geleceğini gasp etmenin, ticari mantığa ve etik anlayışa sığmayacağını vurguladı.
GÜLBİRLİK'in ürettiği ve uyguladığı politikalarla üreticinin menfaatlerinin korunduğunu kaydeden Çelik, "Gülcülüğün her türlü şartlarda, Isparta halısının hazin akıbetine uğramaması için, kooperatiflerimizle ve üretici ortaklarımızla özverili ve karşılıklı güven içinde çalışmalarımız istikrarlı bir biçimde devam edecektir" dedi.
Bu sezon Isparta'da 6 bin 500 ton civarında bir rekolte gerçekleştiğini söyleyen Çelik, alımların ardından temmuz ayında ürünlerin pazarlama çalışmalarına başladıklarını dile getirdi. Gül yağı ve gül konkreti satışlarının büyük ölçüde tamamlandığını anlatan Çelik, "Birlik Yönetim Kurulumuzun yapmış olduğu titiz bir çalışma sonucunda, üretici ortaklarımıza 2012 yılı gül çiçeği için kilogram başına 3,165 lira ödeme yapılmasına ve ödemelerin önümüzdeki hafta başlanmasına karar verildi" diye konuştu.
Birliğin bin 300 ton civarında gül çiçeği alımı gerçekleştirdiğini, yaklaşık 230 kilogram gül yağı ve 1 ton civarında da gül konkreti ürettiklerini ifade eden Çelik, ürünlerin ihraç edilmeye hazır olduğunu kaydetti.
Ellerindeki malın tamamını pazarladıklarına dikkati çeken Çelik, gül yağı kilogram fiyatının 7 bin euronun üzerinde, gül konkreti fiyatının ise 800 euro civarında olduğunu söyledi. Sektörün tamamında ise yaklaşık 6 ton gül konkreti, 1 ton da gül yağı ihracatının gerçekleşeceğini öne süren Hasan Çelik, "Gülcülük sektörünün bu sezon Isparta ekonomisine en az 15 milyon euro girdi sağlaması tahmin ediliyor" dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir