Piraziz elması tescillendi

Giresun'dan, yaklaşık 80 yıl önce Mısır ve Suriye'ye ihraç edilen ürünler arasında yer alan ve günümüzde üretimi tekrar artırılmaya çalışılan Piraziz elması coğrafi işaret tescil belgesi aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Üretimin artırılması için yaklaşık 6 yıldır çalışma yürütülen Giresun'un Piraziz elmasına coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Piraziz Kaymakamı Hamit Genç, "Piraziz elması alternatif olabilecek bir şey. Elmayla ilgili neler yapabiliriz diye çalışmalar yapıyoruz. Azalan bahçe sayısını artırmak için çalışıyoruz." diye konuştu.

Piraziz Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık ise ilçede yüzyıllardır yetişen ve 1940'lı yıllarda Mısır ve Suriye'ye ihraç edilen yerel ürün olan Piraziz elmasının düşen üretimini tekrar artırmak için uzun yıllardır çalışma içinde olduklarını ifade etti.

Bu kapsamda ağaçlardan alınan meyve örnekleri üzerinde 90'a yakın analiz gerçekleştirilerek özelliklerinin tespit edildiğini aktaran Aşık, "Yurt içinde 5 ve yurtdışında da 3 kez bilimsel kongrelere katılarak elmanın özellikleri ve farkındalıkları anlatıldı. Çalışmalarımız sonucunda Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edildi." ifadesini kullandı.

'Coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 ürünümüz var''Coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 ürünümüz var'

Bu konularda ilginizi çekebilir